ГрадътИзпод тепетоНовини

Варненският кмет иска акциите от Панаира да бъдат върнати на държавата

Новата общинска администрация във Варна ще работи за връщането на акциите от дружеството „Международен панаир Пловдив“ на държавата, за да може тя да запази управленските си възможности в компанията. Това каза кметът на града Благомир Коцев („Продължаваме промяната – Демократична България“) в телевизионното предаване „Денят с Веселин Дремджиев“.

Определението е за запор върху 16 314 400 поименни безналични акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, информира Дневник. Определението бе постановено по дело, заведено от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, след като акциите бяха апортирани от собственика им – община Варна, в дружеството „Пълдин туринвест“, контролирано от пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

Налагането на запора бе допуснато по-рано от Софийския градски съд като обезпечение на предявения от министър Богданов иск срещу община Варна за признаване на собствеността на държавата върху въпросните акции, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“.

Историята с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир започна през 2016 г., когато община Варна получи като подарък от правителството на ГЕРБ 29% от Пловдивския панаир. Други 20% от държавния дял в него бяха дарени на Пловдив, но Общинският съвет там отказа да ги приеме. Година по-късно Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично Бойко Борисов поискаха от кмета на Варна да върне акциите на държавата, като ги дари обратно на министерството на икономиката чрез тогавашния министър Емил Караниколов. На 2 май 2017 г. варненският общински съвет взе единодушно решение в полза на това искане, а изпълнението му възложи на бившия варненски кмет Иван Портних. Той трябваше да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите обратно на икономическото министерство.

По-късно, през септември 2021 г., от информация на министерството на икономиката в отговор на въпроси на „Дневник“ категорично бе потвърдено, че решението на варненския общински съвет не е било изпълнено.

През декември 2021 г. варненският общински съвет взе решение акциите от Пловдивския панаир, които местната администрация притежава, да бъдат апортирани в контролираното от Гергов „Пълдин туринвест“. Това даде възможност на Гергов да увеличи дела си в Пловдивския панаир, където „Пълдин туринвест“ е акционер, и от 50.3% да получи контрол над 79.3% от акциите на панаира. Така се стигна и до запорирането на акциите, след като министър на икономиката стана Богдан Богданов.

Междувременно в началото на май м.г. Варненската апелативна прокуратура постанови започване на досъдебно производство срещу варненския кмет Иван Портних за престъпление по служба, свързано с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов. Конкретната причина за започване на проверката срещу Портних бе бездействието му след решението на варненския общински съвет от 2 май 2017 г. акциите от Пловдивския панаир в размер на 29% от капитала му, собственост на местната администрация, да бъдат върнати на държавата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина