Тридневна празнична програма за Великден пред общината

Градът Култура Новини

И тази година Община Пловдив подготвя програма, с която да създаде празнично настроение на пловдивчани и гости на града в три от почивните дни по повод предстоящия празник – Възкресение Христово – Великден – най-големият, най-светлият празник за православните християни, наричан още „празник на всички празници“.

На зелената площ до разцъфналата магнолия пред сградата на Община Пловдив  отново ще бъдат разположени красиви великденски яйца. Тази година с много обич и талант ги украсяват възпитаниците на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Те пресъздадат своите великденски сюжети върху 10 макета на яйца с големина от 70 см. до 1.20 м. От няколко години мястото с изрисуваните яйца се превръща в любима зона за снимки на пловдивчани. Традицията за поставяне на тематична празнична украса пред едно от най-посещаваните места в централната градска част на Пловдив продължава и през настоящата година.

На празничната сцена на пл. „Стефан Стамболов“ в рамките на три дни ще има шест безплатни концерта. Ще се изявят Студио „Музикална вълна“, Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“, „Биг Бенд – Пловдив“, „Духов оркестър – Пловдив“ и Рок група „Сутура”. Първото събитие е подарък от Посолството на Индия в София – представлението „Бхаратанатям, Индия“. Представлението е дълго подготвян културно-образователен проект върху традицията на санскритската драма и театър. За целта двама от най-добрите артисти и преподаватели в хилядолетната традиция – Алок Пандей и Пурнима Пандей обучават студенти от НАТФИЗ, НБУ , в „бхаратанатям“ –  един от стиловете на класическия санскритски театър.  Проектът се реализира в сътрудничество между учебните заведения, Индийското посолство в София и Индологическа фондация “Изток-Запад” (ИФИЗ).

Ето и датите и часовете на концертите:

23.04.2022г.(събота)

Място: пл. „Ст.Стамболов“

Начален час:12.00ч.- представление „Бхаратанатям“, организирано с подкрепата на посолството на Индия.

Начален час:17.00ч. Концерт на Студио „Музикална вълна“ с ръководител Ани Василева

24.04.2022г.(неделя)

Място: пл. „Ст.Стамболов“

Начален час: 12.00ч.- Празничен концерт на Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“ с художествен ръководител и хореограф Мария Кьосева

Начален час: 18.00ч.- Концерт на „Биг Бенд – Пловдив“ с диригент Николай Гешев

25.04.2022г.(понеделник)

Място: пл. „Ст.Стамболов“

Начален час: 12.00ч. – Празничен концерт на „Духов оркестър – Пловдив“ с  диригент Николай Гешев

Начален час: 18.00ч. – Концерт на рок-формацията „Сутура бенд“

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.