АктуалноГрадътИзпод тепетоНовини

Студентски общежития в Пловдив тънат в мизерия – СНИМКИ

Потресаващо! Така може да се нарече състоянието на студентското общежитие „Димитър Благоев“, намиращо се в гр. Пловдив на бул. ”България” № 121, на територията на Езикова гимназия „Иван Вазов“ и Езикова гимназия „Пловдив“.

Представители на Националното представителство на студентските съвети в Република България направиха инспекция на сградата, която е затворена и не функционира по предназначение. Тя е с площ 600 м2 по кадастралната карта ( 550м2 по АОС от 1998г) включва 4 етажа и е с възможност за настаняване до 225 студенти. Затворена е за ползване от години с оглед на лошите битови условия в нея. Сградата е собственост на „Студентски столове и общежития” ЕАД и с решение на Общински съвет – гр. Пловдив през 1998 година е издаден акт за общинска собственост и към момента е необитаема. През месец май 2023 година общината отново актува територията като общинска собственост.

Всичко това се случва на фона на значителен недостиг на близо 1000 места в студентските общежития.

Председателят на НПСС Даниел Парушев и представители на организацията, Студентските съвети в Пловдив и „ССО“ ЕАД разгледаха сградата, за да се запознаят с обстановката и възможностите за ремонт.

Посещението е и във връзка с възникнало напрежение от студентската общност по темата, за което НПСС изразява пълната си подкрепа към студентите.

Организацията вече има насрочена среща с кмета на община Пловдив – Здравко Димитров и Председателя на Общинския съвет – инж. Александър Държиков, за да се търсят необходимите решения за предоставяне на сградата за ползване като Студентско общежитие.

НПСС ще настоява за финансиране от Министерски съвет по програмата за възстановяване на студентските общежития да бъдат заделени средства за ремонт на блока.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина