БългарияЖивотЗдравеНовини

Започва ваксинирането на над 65-годишни против грип

За днес е насрочено началото на имунизациите за хората над 65 години с противогрипни ваксини, заплатени от държавата, съобщава БНР. Лични лекари в София разказаха, че нямат доставени ваксини и се очаква наличност най-рано на 10 октомври.

Заради информацията на здравното министерство, че от сряда започва поставянето на безплатни ваксини срещу грип за възрастни хора, пациенти на д-р Станислава Крайселска са чакали на опашка пред кабинета вчера да се запишат за имунизация. Ваксини все още няма, обясни лекарката:

„Вчера говорих с представителя, който внася ваксините, каза ми оптимистично към 10 октомври да ги очаквам“.

За днес е заявено и началото на имунизациите с новата ваксина срещу Covid-19 за всички желаещи, навършили 12 години. Поставя се една доза, обясни д-р Кремена Пармакова, експерт в здравното министерство:

„Всеки до момента, който е бил или не е бил ваксиниран, може да си постави една доза и се приема, че той е напълно защитен срещу новия вариант. Условието за тези, които са предходно ваксинирани, е да са изминали три месеца от предходна доза“.

Имунизацията срещу грип и Covid-19 може да стане по едно и също време, но инжекциите да се поставят на различни места. Ваксини срещу Covid-19 в София се прилагат в регионалната здравна инспекция и в лечебни заведения, сред които „Пирогов“, „Софиямед“ и Майчин дом, като се изисква предварително записване.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина