ГрадътНовиниСпортен Пловдив

Стартира международната конференция „Спорт за здрава планета“

Над 150 български и международни участници, сред които спортни организатори, еколози, общински и държавни служители, клубове по спорт и спортни федерации, неправителствени организации, образователни институции, представители на бизнеса в сферата на спорта и 20 гост-лектори си дават среща днес в Дома на културата „Борис Христов“, където през целия ден се провежда конференцията “Спорт за здрава планета”.

Това е първата по рода си в България конференция за планетарно здраве, показваща връзката между спорта и концепцията за планетарното здраве, която подчертава взаимовръзката между благосъстоянието на хората и околната среда. В рамките на целия ден участниците ще се включат в конструктивен диалог относно последните тенденции в устойчивите спортни практики и ще обсъдят изграждането на устойчиво спортно бъдеще.

Организатор на конференция е екипът на БГ Бъди активен, партньор е отдел “Култура, археология и културно наследство” на Община Пловдив. Водещ на конференцията е Едит Унджиян, която освен в ролята си на модератор, поздрави участниците с няколко музикални изпълнения, в акомпанимент на китара.

Сред гостите на конференцията са Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Тони Стойчева – кмет на район „Западен“ и Добромира Костова – заместник-председател на Общински съвет – Пловдив.

Конференцията бе открита от Пламен Панов и Ласка Ненова – организатор на конференцията и един от основателите на идеята BG Бъди активен.

„Вече втора седмица имам удоволствието да участвам съвместно с БГ Бъди активен в поредица от събития, които първо дават добрия пример и второ – създават устойчивост. Много е важно да работим съвместно и добре с гражданското общество и тук трябва да отбележа, че БГ Бъди активен е дългогодишен и изключително добър партньор на община Пловдив, чрез който не само чуваме гласа на гражданското общество, но и изпълняват функцията на добър коректив. Като заместник-кмет по култура с гордост трябва да отбележа, че Пловдив е градът, който инвестира най-много средства в културни събития в България, насърчаваме активно културния живот, но  и насърчаваме хората да опазват околната среда. Дом на културата „Борис Христов“ е добър пример за това, че мислим в посока как да рециклираме, да събираме разделно, имаме две чудесни пейки от рециклирани материали, шишеяд, подарък от БГ Бъди активен. Това са малки крачки, но само чрез тях се постигат големите.  Ще продължим да стимулираме и на нашите фестивали да се говори по темата за опазване на околната среда. Важно е да работим заедно, важно е Пловдив да управлява качествено своите отпадъци, важно е хората да спортуват“, каза заместник-кметът Пламен Панов, като пожела успешна работа на форума.

Конференцията “Спорт за здрава планета” има за цел да насърчи диалога и сътрудничеството между експерти в сферата на околната среда, градското планиране и спорта, в съответствие на целите на ЕС за екологичната устойчивост в България и региона. Програмата на събитието включва ключови доклади, презентации и дискусии, а в следобедната част организаторите предвиждат провеждането на мастър класове, с които ще дадат възможност на участниците да обогатят своите знания и умения. Сред гост лекторите са представители на бизнеса,  местното управление – в сектор образованието, спорта и  екологията, представители на български и международни спортни федерации, спортни професионалисти и зелени експерти. Посланието „Спорт за здрава планета” ще бъде предадено чрез преглед на стратегиите,  подходите и препоръките на експертната група работеща в сферата Зелен Спорт, към Европейската комисия. Ще бъдат разгледани и мерките за изграждане на устойчиво спортно общество в епохата на нарастващите проблеми свързани със замърсяването и климатичните изменения, заедно с необходимостта от иновации и сътрудничество.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина