Споразумение за сътрудничество в областта на културата и туризма подписват Пловдив и Бургас

Градът Култура Новини

Заместник-кметът по култура Пламен Панов посрещна днес в Пловдив колегата си от Бургас

Във връзка с предстоящо официално подписване на Споразумение за сътрудничество в областта на културата и туризма между Община Пловдив и Община Бургас, одобрено с Решение на ОбС – Пловдив на последната сесия,  днес на работно посещение в Пловдив е г-жа Диана Саватева, заместник-кмет „Култура, туризъм и спорт“ на община Бургас.

Г-жа Саватева и Людмила Кутиева, ръководител на Културен център „Морско казино” бяха посрещнати от Пламен Панов заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Нина Димовска – началник –отдел „Култура, археология и културно наследство“, Елена Кантарева – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“  и Кирил Велчев – изпълнителен директор на Фондация „Пловдив 2019“ .

Заместник-кметът Пламен Панов приветства с „добре дошли“ и поздрави бургаските колеги от името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и премина в ролята на личен гид на групата, която посети Епископската базилика на Филипопол.

Елена Кантарева – реставратор на мозайките на двете възхитителни базилики в Пловдив и Татяна Йорданова – екскурзовод, уредник в ОИ „Старинен Пловдив“ запознаха гостите с интересни факти от историята на обекта, неговото проучване, етапите на реставрация и най-интересните акценти в сегашното завършено състояние.

Програмата на двудневната визита, подготвена от домакините включва посещение и на други емблематични забележителности и туристически атракции, сред които Античен театър, къща Клианти,  аптека „Хипократ“, Римски стадион, кв. Капана и други.

Като част от културната програма тази вечер е организирано посещение на танцовия спектакъл „Път през Тракия“ от 20 часа на сцената на Летния театър на Бунарджика с участието на двата професионални общински ансамбъла ФА „Тракия“ Пловдив и ПФА „Странджа“, Бургас.

Утре предстои среща, на която ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с размяната на гостуващи  изложби от фонда на двете градски галерии, съвместни концерти на духовите оркестри на Пловдив и Бургас, възможни практики за финансиране на културен и туристически продукт и възможностите за развитие на туристическите атракции.

Независимо от високите температури днес в Пловдив, през целия ден потокът от туристи в Епископската базилика не секва. Многобройни са и посетителите в Стария град и в Малката базилика.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.