ГрадътКултураНовини

Списание Небет тепе празнува 5 години

Българско-турският литературен* клуб кани пловдивчани да отпразнуват петата годишнина на двуезичното списание на Пловдив Nöbettepe/ Небет тепе в Културен център на Радио Пловдив на 15 ноември 2023 г. (сряда) от 18:00 часа. На събитието ще бъде представен и специалния 21 брой.

Ново двуезично списание за култура тръгва от Пловдив

Мотото на годишнината е „Постоянство в името на двуезичната литература и красотата!“, а празникът обещава да докосне публиката до магия на словото. В програмата са включени и приятелски концерт с  участието на: Алпер Юнлютюрк – баритон и Батухан Лушоглу – пиано.

Гостите на събитието ще имат възможността да видят документалния филм „Зеугма“, заснет от Българско-турски литературен клуб два месеца преди земетресението в Антакия (Турция).

Антакия, също като Пловдив е древен римски град, с антични мозайки, разкрити и експонирани като тези в Епископската базилика на Филипопол; град в който от векове съжителстват в хармония различни етноси и религии. През този регион минава и Пътя на коприната, който пресича и Пловдив. Както в Пловдив, така и в Антакия съществуват реално действащи храмове на различни религии.

**

Българско-турският литературен клуб е създаден преди десет години. В него членуват преподаватели от Пловдивския, Шуменския, Софийския и Анкарския университет, БАН, студенти, турски и български поети и писатели, издатели и представители на медиите.

Клубът инициира срещи с творци на словото от двете държави, организира представяния на книги, участва активно във фестивала „Пловдив чете”, организира литературни конкурси, детски празници насърчаващи четенето, издава двуезичното списание „Небет тепе“, участва активно в културния и социалния живот на града и областа и  в благотворителни събития.

Българско-турски литературен клуб подготвя и издава  списание „Небет тепе” – двуезично издание, в което студенти и утвърдени турски и български поети и писатели  публикуват своите творби. Списанието се издава четири пъти годишно, в момента се разпространява  21-ви брой. Селекцията се извършва от редакционна колегия – проф. Евдокия Борисова, проф. Хюсеин Мевсим,  доц. Елена Гетова, проф. Йорданка Бибина, д-р Харун Бекир,  д-р Азис Шакир, проф. Хасине Шен, д-р Антон Баев  и др. Главен редактор на списанието е известната преводачка Кадрие Джесур.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина