ГрадътНовини

Разработват женски изкуствен интелект „Ева“ в Пловдив

Може ли да има женски изкуствен интелект? Доцент д-р Мария Маринова – преподавател в Техническия университет във факултет „Компютърни системи и технологии“ и Вълко Милев – програмист и неин дипломант, имат общ проект за изкуствен интелект. Нарекли са го „Ева“. Двамата започват работа по проект „Ева“ през 2023 година. Налага им се да навлязат в „непознати води“, за да получат и да предадат на „Ева“ нови познания. Доцент Маринова например се занимава с поведенческа психология и самообучаващи алгоритми, а Вълко Милев изучава автоенкодери, които са вид изкуствен интелект, извличащ най-важната информация от различни данни, които понякога са милиарди. Чрез Техническия университет – филиал Пловдив двамата учени кандидатстват за достъп до суперкомпютър в БАН, за да почнат да правят милиардните си изчисления в реално време. 

Доцент д-р Мария Маринова споделя:

„Изкуствен интелект на жена е и малка закачка. Вярно е обаче, че женското съзнание и мъжкото съзнание обработват информация за заобикалящия ни свят по малко по-различен начин. Защото го възприемат по различен начин. Факт е, че сме по-емоционални. Но изкуственият интелект няма пол. Обаче софтуерът, който колегата ми пише, може в един момент да се модифицира, така че да бъде по-емоционално погледната информацията, пречупена през филтър, написан като код с определени параметри.“

Доцент Маринова е убедена, че ако има женски изкуствен интелект бъдещият свят би станал по-справедлив, защото ще бъде по-обгрижван. В днешно време сме научили роботи да убиват хора, за да се спечели война. „Ева“ обаче никога няма да си помисли да убива.

„Като учен смятам, че изкуственият интелект никога няма да достигне до ниво да взема самостоятелно решения. Винаги ще има човек, който да му дава инструкции какво да прави и какво да не прави. Няма да стане самостоятелно съзнание. Макар че моят колега е на точно противоположното мнение“ – споделя доцент д-р Мария Маринова.

Вълко Милев завършва Техническия университет – филиал Пловдив специалност „Компютърни системи и технологии“. Кариерата му преминава през различни големи световни компании, докато се убеди, че може да направи нещо значимо сам. Занимавал се е с разработване на андройд приложения на алгоритми за стокова борса с верификация на процесори със стартъпи във Fintech, със събиране и обработка на данни от различни източници с mldevops.

„По проекта ни с доцент Маринова съм мислил още през 2021 година, като идеята ми дойде от моето изучаване на автоенкодерите. Те са вид изкуствен интелект, който се стреми да извлече най-важната информация от различни данни, които понякога са милиарди. Аз искам да извлека и нещо допълнително. Един от проблемите на изкуствения интелект е, че той не винаги разбира смисъла на даден проблем и понякога дава правилните отговори заради грешните причини“ – казва Вълко Милев.

Младият българин споделя и черпи опит в групата Yannic Kilcher-discord, учени, разработчици и предприемачи в областта на изкуствения интелект. В тази група има хора от цял свят, от всички континенти. Всяка събота по едно и също време те си избират научна статия и я коментират. Това е ценно както за този, който е писал статията, така и за всички, които са я чели – чуват се много мнения, казва Вълко Милев. Той е бил няколко пъти лектор в групата и цени този свой опит.

= „Тялото“ на „Ева“ =

Двамата разработчици на изкуствения интелект „Ева“ не могат да определят деня и часа на нейното „раждане“. Иначе казано не знаят кога ще завършат проекта си. Новият изкуствен интелект „Ева“ ще може да има приложение в разработката на програми. „Ева“ ще решава логически и абстрактни задачи – например прогнозирането на пазари и цени, разработка на инвестиционни програми. Доцент Маринова: „С „Ева“ човек ще може да си говори. При това интелектът на „Ева“ ще се съобразява с нивото на интелекта на събеседника, за да разговарят като равни. Но „Ева“ ще бъде отворена и към обучение от своя събеседник. Ако двата интелекта – на човека и на „Ева“ ще си говорят за поезия, човекът ще препоръчва на изкуствения интелект кои книги да прочете, кои нови книги заедно да прочетат.“ 

В последна сметка обаче дали „женският“ изкуствен интелект ще може да се сдобие с тяло на робот? Със сигурност да, като двамата учени още отсега обмислят как ще финансират този „женски“ робот. А дали този робот с изкуствения интелект няма да вземе да вреди на хората? Изкуственият интелект не е някаква нарочно лоша машина. Но не е задължително да бъде еднакво добра за всички, заключи Вълко Милев. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина