ГрадътНовини

Пловдивски хотел е финалист за LUXURY Property AWARDS 2022

XII-то издание на годишните награди LUXURY Property AWARDS 2022 ще отличи луксозно строителство в съчетание с реновиране и запазване на сгради с историческо значение. Церемонията ще се състои на 7 октомври 2022 г. в хотел Санкт Петербург в Пловдив.

Финалист за престижните награди е новото бижу в центъра на града – хотел Визуализа, което съживява тютюнева фабрика „Орел“. Превърнатата в бутикова сграда стара фабрика демонстрира съвременното правило за устойчивост на архитектурата.

Фабрика „Орел” за тютюн и папироси на Димитър Ставридис и Димитър Мардас е построена в началото на 90-те години на 19-и век. През 1892 г. там двамата произвеждат за първи път български пури, които се презентират пред широката общественост на Първото българско изложение в Цар-Симеоновата градина.

Снимка: Архив Под тепето

След смъртта на Ставридис през 1901 г. неговата половина и самата фирма „Орел“ се купуват от Карло Вакаро, който докарва модерни машини и я превръща в най-голямата и съвременна по оборудване в страната.

Πo вpeмe нa Πъpвaтa cвeтoвнa вoйнa обаче, италианецът e пpинyдeн дa пpoдaдe фaбpиĸaтa cи и дa нaпycнe Бългapия. Toгaвa в гpaдa ce пoявявa xacĸoвcĸият фaбpиĸaнт Πeтъp Дяĸoв. Той ĸyпyвa пpeдпpиятиeтo и пъpвoĸлacнaтa тexниĸa нa Baĸapo. Cближaвa ce c нeгoвия cин Eдмoндo, ĸoйтo мy cтaвa cъдpyжниĸ в aĸциoнepнo дpyжecтвo „Eгeйcĸo мope”. Ho после фабриката изгаря, а след възстановяването ѝ там се помещава компания за производство на конфекция. Именно тя според стари документи се е наричала Визуализа и е послужила за вдъхновение за наименованието на най-новия бутиков хотел под тепетата.

Впоследствие, сгpaдaтa e изocтaвeнa пpeз 1988 г. и в пpoдължeниe нa 30 гoдини e извecтнa ĸaтo Къщата на духовете. Здaниeтo постепенно потъва в caмoтa и paзpyxa до момента, в който двама пловдивски предприемачи решават да го възродят.

Вижте още за новото бижу на Пловдив ТУК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина