Пловдив ще създаде център за хуманно отношение към животните

Градът Новини

В навечерието на Международния ден за защита на животните 4-ти октомври, Община Пловдив отново бе домакин на втората работна среща на представителите на общинските приюти за безстопанствени животни в страната. Участие в нея взеха управители на приюти, ветеринарни лекари, общински експерти, секретари и заместник-кметове от общините Перник, Габрово, Дупница, Велико Търново, Павликени, Севлиево, Казанлък, Русе, Стара Загора, Варна, Бургас, Силистра, представители на ОДБХ – Пловдив /областна дирекция по безопасност на храните/ и Тракийски университет – Стара Загора.

Днес от 11:00 – 14:00 ч. ще се състои събитието „Капана дог – на кафе с куче“, на което четириногите приятели от общинския приют ще ви очакват в заведенията и кафенетата в близост до открита сцена „Ядрото“ на ул. „Загреб“ 14 в квартал Капана. 

Организатори на работната среща бяха ОП „Зооветеринарен комплекс“ и Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ към Община Пловдив, с подкрепата на доброволците към общинския приют и Пловдивско киноложко дружество. Форума откри зам.-кметът по екология и здравеопазване Анести Тимчев.


Всички ние трябва да се обединим в интерес на това, което ни заобикаля – природата, животните и в това да проявяваш грижа към тях. Това е мисия. Нужно е да насочим вниманието и усилията си към това подрастващите да получат възпитание и нашия пример за отношение към природата, към животното, а оттам и към друго човешко същество„, заяви в своето обръщение към участниците той. От името на Община Пловдив, Тимчев пое личен ангажимент да представи исканията на участниците в срещата пред министъра на земеделието.

По време на срещата бяха дискутирани законовите нормативи, които регламентират дейността на общините и приютите, несъответствията и липсата на синхронизация между тях.

Задълбочено се коментира необходимостта от създаване на сдружение на общините с функциониращи приюти за животни. Очакванията към бъдещата формация са да бъдат подпомагани служителите в общинските приюти при изпълнение на техните професионални задължения; да се участва в разработването на политиките, стратегиите и практиките свързани с овладяване на популацията от безстопанствени животни и контрола върху домашните кучета.

Излъчен бе инициативен комитет, който се ангажира в рамките до края на месец октомври да проучи готовността на общините да се включат в сдружението, както и да подготви необходимите за целта учредителни документи.

Специалистите представиха редица добри практики от дейността на Община Пловдив, свързани с електронната регистрация на домашните и безстопанствените кучета, успешна работа с подрастващи, провеждане на кампании, стимулиращи административната регистрация и кастрирането на домашните кучета, споделени бяха идеи за съвместни интересни инициативи в партньорство с доброволци и практикуващи ветеринарни лекари по места.

 

Източник: Пресцентър на Община Пловдив

Споделете ни във:

3 thoughts on “Пловдив ще създаде център за хуманно отношение към животните

  1. А кога тези велики хуманисти ще се погрижат и за безстопанствените котки? В центъра на града, точно до общината, не можеш да се разминеш с тях. И по кварталите е пълно с бездомни котки.

    1. Мая, великите хуманисти се броят на пръсти. Не могат да огреят навсякъде. Когато търсим промяна, трябва сами да си я създадем. Станете доброволец, помогнете някъде, дарете средства на приютите. Акъл си имат хуманистите, не им трябва повече. Помогнете вместо да се оплаквате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.