Пловдив се включва в международно светлинно шоу за спасяване на почвата

Градът Зелен град Новини

На 5 юни вечерта, Националният дворец на културата (в 21ч), Царевец в старата столица Велико Търново (в 22ч), и фонтанът пред община Пловдив (в 21ч), най-старият жив град в света, ще грейнат в синьо и зелено, заедно с над 100 емблематични културни обекта по целия свят. Така България ще отбележи Международния ден на околната среда и ще участва в обединените действия на редица държави в грижата за нея. Синьо и зелено са цветовете на най-голямото международно движение за спасяване на световната почва „Save Soil”, създадено преди 25 години от световния духовен водач Садгхуру.

През април, създателят на движението “Save Soil” Садгхуру посети България като част от 100-дневната му обиколка на мотоциклет през Европа, Близкия изток и Азия, с цел да повиши информираността и да ускори реалните мерки за спасяване на почвата. Причината е деградирането на 52% от обработваемите почви на планетата и критичното понижаване на органичното съдържание в тях (хумусен слой) под необходимия минимум. По време на визитата си в София, Садгхуру се срещна с Министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и неговия екип, който подписа Меморандум за разбирателство, в подкрепа на целите на движението. Движението “Save Soil” е вече официално подкрепено от световни лидери и представители на над 100 държави, както и от Световната продоволствена програма (СПП), ООН и други международни организации.

Как можем ние да участваме? Освен политическите мерки, всеки може да се застъпи за каузата като заяви своята подкрепа и чрез споделяне, участие в културни събития, дарение, организиране на почистване или като засади дърво. Движението „Спасете почвата“ изгражда подкрепа от доброволци в България, които организират събития за залесяване и популяризиране важността на почвата. На 5ти юни, в кино Кабана в парка на НДК от 21ч ще се състои благотворителен концерт “Спасете почвата“ с вход свободен с много музика и танци, викторина и занимания за деца. В програмата са включени разнообразни стилове, включително народна музика на акустична китара, вокална група Смехоранчета, софийската група Recoil, Хайлайт Академи, Реймънд Сиърс, Jeff Groves, Laura Giosh-Markov & Daniel Frank и популярните DJ Balthazar & JackRock.

Събитията са част от отбелязване на Международния ден на околната среда. България се включва в светлинното шоу с три свои емблематични културни обекта редом с над 100 локации по целия свят като Пиаца дел Кампо в Италия, Ниагарския водопад, Олимпийския стадион в Монреал, водния фонтан в Женевското езеро и много други. Кадри на живо от всички локации ще бъдат излъчени от движението „Save Soil” по целия свят, които ще популяризират важността на обединените действия за спасяване на почвата, както и държавите участници като зелени и атрактивни културни дестинации.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.