ГрадътЖивотСпортен Пловдив

Пловдив грабна още едно световно първенство по гребане

Световната федерация по гребане даде на Пловдив правото да организира през 2026 година най-голямото състезание за младежи до 19 години – световното първенство. Това стана на конгреса в Чехия на 26 септември тази година. Конкуренцията за домакинството бе много голяма, ние се състезавахме с още 13 страни от Европа и света за това състезание и го спечелихме, каза Иван Попов – председател на организационния комитет на първенството. Състезанието е второто по големина и значение световно първенство след състезанията за мъже и жени. Това прави конкуренцията за домакинство много силна.

На световното в Пловдив през 2026 година ще дойдат не само състезателите, треньорите и екипите, но и семействата на момчетата и момичетата, за да ги подкрепят като публика в това най-важно за годината състезание. Това прави първенството много посещаемо и многолюдно. Организационният комитет счита, че чрез поредното световно първенство за младежи поддържа интереса към Пловдив като значим европейски гребен център с отлични условия за състезания по гребане.

Силен конкурентен довод за решението на гребната федерация бе фактът, че през последните 10 години Пловдив организира 9 първенства от най-висок ранг – световни и европейски шампионати. „Работим отлично със световната федерация и досега нямаме никакви упреци за работата на организационния комитет. На предното световно първенство през 2021 година в разгара на пандемията работихме така, че нямаше нито един случай на коронавирус нито сред състезателите и треньорите, нито сред гостите на състезанието.“ – припомни Иван Попов.

В момента усилията на Организационния комитет са насочени към световното първенство за младежи до 23 години, което ще бъде в средата на месец юли следващата година. Патрон на състезанието е комисарят на Европейската комисия „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел. Досега има официални заявки за участие на 350 гребци и треньори от големи гребни страни извън Европа. Те са от САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Канада. Наскоро и Англия подаде заявка за участие. Големият брой гребци обаче ще дойдат от европейските страни, най-малкото защото за тях Пловдив е по-близо.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина