БизнесГрадътИзпод тепетоМненияНовиниОбщина Пловдив

Пловдив е най-привлекателното място за чуждестранните инвеститори у нас

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов каза по време на брифинг относно дейността на агенцията, че Пловдив е най-привлекателното място за чуждестранните инвеститори у нас.

„Пловдив неслучайно е в топ 3 на най-добрите градове за инвестиции в Европа. Като регион е привлякал над 3 милиарда инвестиции в последните 20 години, за 3 милиарда евро говорим. Нормално е когато има една доста силно и създадена добре екосистема, тя да повлича след себе си нови инвеститори, защото много често инвеститорите, те търсят синергията, те търсят партньори и търсят да са близо до компании, с които работят, така, че от тази гледна точка Пловдив чисто индустриално е най-силно развиващият се регион в момента“, заяви той.

Стефан Савов, заместник-министър на иновациите и растежа, обясни, че към момента в процес на сертифициране са 54 проекта на обща стойност 2,2 млрд. лв. с планирани за откриване над 4500 нови работни места в страната.

БАИ работи приоритетно по голяма инвестиция за 880 млн. лв. в Северна България, стана ясно още време на брифинга, като зам.-министър Савов уточни, че инвестицията ще се изгради в Централна Северна България, а производството й ще се изнася в ЕС.

Зам.-министър Савов уточни, че само за последните два месеца в БАИ са постъпили нови инвестиционни намерения за над 1,6 млрд. лв. за 1000 нови работни места.

„Сертифицираните към 25.08.2022г. са 11 проекта на обща стойност 231 млн. лв. с предвидени за откриване над 1500 нови работни места“, добави той.

По думите на Савов два от тези проекта са на идентична стойност от около 85 млн. лв. инвестиция и за по 100 нови работни места. Първият е завод за производството на 3D ендоскопи край Първомай, а другият е за производство на електрически велосипеди край Пловдив.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина