Пловдив чества 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България

Градът Новини

Пловдив ще чества 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България утре. Общината организира тържествена церемония в 11.30 часа на площад „22 септември”, (градинката на Гроздовия пазар), с участието на Духов оркестър – Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци. Слово ще произнесе ас. д-р Самуил Шивачев – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ и ГХГ „Св. Св .Кирил и Методий“ Пловдив, водещ ще е Ивайло Христов – актьор в Драматичен театър Пловдив.

Очаква се да присъстват Кметът и зам.-кметовете на Община Пловдив, Областният  управител на област Пловдив и представители на Областна администрация, председателят на Общински съвет – Пловдив, и представители от Общинския съвет, Общественият посредник на Община Пловдив, кметовете на райони, командването на Пловдивския гарнизон,  представители на армията, църквата, политически и обществени организации, граждани и медии.

На 22 Септември 1908 година, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, Княз Фердинанд обявява България за независима държава от “Великата порта” и се провъзгласява за Цар на всички българи.

С този акт, Съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.