Още 541 деца са класирани за прием в яслите и детските градини

Градът Новини

Нови свободни места  за яслените групи ще бъдат обявявани поетапно през цялото лято, след като се освободят от постъпилите в детска градина

В проведеното на 13 юли 2021 г. класиране за прием в детските заведения участие взеха 1632 деца. От тях 1299 са на яслена възраст, 167 за първа възрастова група, 98 за втора възрастова група, 54 за трета подготвителна група (за 5-годишни деца) и 14 – за четвърта подготвителна група (за 6-годишни деца).

Обявените места бяха общо 873, от тях за яслените групи – 415, за първа група – 284, за втора – 49, за трета – 39, и за четвърта група – 86.

Броят на класираните деца е 541, от които 415 деца са класирани за яслените групи, 86 за първа група, 11 за втора група и 29 деца за подготвителните групи. Важно за записването на класираните деца е да бъде спазен срокът 23 юли 2021 г., включително. До тогава родителите им трябва да подадат документи за записване в детските заведения, в които са приети.

Следващото класиране ще се проведе на 5 август. Свободните места за него ще бъдат обявени в срок до 26 юли 2021 г., включително. Очаква се обявяването на значителен брой места за най-малките на предстоящите класирания, защото наближава моментът, в който 3-годишните ще напуснат яслите и ще постъпят в първа група в детските градини. След настоящото класиране на 13 юли има останали незаети общо 198 места за първа възрастова група (по голям брой места има напр. в следните детски заведения: ДГ „Захарно петле“- и на двата адреса, в район „Северен“; ДГ „Боряна“ в район „Западен“; ДГ „Червената шапчица“ с втори адрес ЖР „Тракия“ блок №50 и ДГ “Кремена” с втори адрес ЖР “Тракия”, блок №11, вход А, Б, В, Г в район „Тракия“; ДГ „Люляк“ – втори и трети адрес, в район „Централен“, както и повечето детски градини в район Източен). При кандидатстване за прием и подбора на детски заведения от изключително значение е родителите да се съобразят с наличните свободни места. При необходимост от ново подреждане на желанията, родителите  следва да анулират подадените заявления и да подадат нови.

Крайният срок за подаване на заявление онлайн за следващото класиране е 03.08.2021 г. За тези, които използват помощта на директорите, срокът е 02.08.2021 г.

Постъпването на родените през 2015 и 2016 г. деца през учебната 2021/2022 г. в подготвителни групи е задължително, съгласно нормативните разпоредби. Освен групи в детските градини, родителите могат да изберат и подготвителни групи в общинските училища на града. Там функционират както полудневни, така и целодневни групи. Информация за училищата, в които има подготвителни групи може да бъде намерена на сайта на общината www.plovdiv.bg в раздел „Образование“. Записването в тези групи е на място в училищата и не е обвързано със системата за прием в детските заведения.

Община Пловдив активно работи, за да преодолее проблема с недостига на места в общинските ясли и детски градини. В момента се изграждат и разширяват 10 детски заведения. Предстои скоро да бъде открита новата ДГ „Перуника“. Строи се нова детска градина в район „Южен“ на бул. „Ал. Стамболийски“ и се разширява „Зорница“. На ул. „Богомил“ също напредва изграждането на нова детска градина. Изгражда се и ново крило на ДЯ „Веселушка“. Стартира преустройството и на ДГ „Каменица. Очаква се  избор на изпълнител на нови детски градини в районите  „Тракия“ и „Южен“. Започва и преустройството на ЦДГ “Чучулига” за обособяване на две нови групи и физкултурен салон, както и за преустройството и пристрояването на ОДЗ “Буратино” за нови 3 групи.

Тази година се очаква Община Пловдив да изгради помещения за 33 групи, което ще позволи да отворим над 800 нови места в детските градини и яслите. С това до голяма степен ще се реши текущите нужди на града от нови места в общинските детски заведения.

Източник: Пресцентър на Община Пловдив

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.