ОССЕ за изборите в Пловдив: Проведоха съгласно правната рамка и бяха обезпечени технически

Градът Изпод тепето Новини

Като минус наблюдателите определят краткото време за информиране на българските избиратели за новите процедури, свързани с гласуването с машини

Предсрочните парламентарни избори в България на 11 юли се проведоха при зачитане на основните граждански свободи. Това се казва в становище за предварителни констатации и заключения на наблюдателите от Международната мисия за наблюдения на изборите. Те се срещнаха с Величко Родопски, изпълняващ длъжността кмет и секретаря на Община Пловдив Ангелина Топчиева.

Изборите се проведоха съгласно правната рамка и бяха обезпечени технически, се казва още в документа. Според анализаторите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е била необходима по-голяма публичност и по-подробна разяснителна кампания за работа с машините за гласуване, за да може избирателите да направят информиран избор. Що се отнася до изборния процес в Пловдив, то той е окачествен като прозрачен, а законовите процедури са спазени. Изводите са, че в града под тепетата машинното гласуване е успешно и малките технически трудности не са възпрепятствали гражданите да упражнят своето право на глас.

„Създадохме една добра организация в изборния ден, подготовката беше на ниво. Опитахме се максимално да улесним работата на секционните комисии. Между районните администрации, МВР и РИК 16 също имаше добра комуникация с цел нормалното протичане на изборния процес“, заяви Величко Родопски.

„Нямаше нарушения на обществения ред или проблеми от подобен характер. Само две секционни комисии преминаха от машинно гласуване към такова с хартиени бюлетини, а обработката на информацията от гласуването стана по-бързо от предишни избори“, допълни Ангелина Топчиева.

Като минус наблюдателите от ОССЕ определят краткото време за информиране на българските избиратели за новите процедури, свързани с гласуването с машини, вследствие на приетите изменения непосредствено преди изборите. Според тях това е в разрез с международните добри практики. Въпреки това обаче изборната администрация е изпълнила задълженията си адекватно и е спазила повечето законови срокове, пише още в становището на международната организация. Като цяло в страната предизборната кампания е преминала добре и са отбелязани само изолирани случаи на нетолерантна реторика.

В изборния ден в посетените от наблюдателите от ОССЕ секционни избирателни комисии гласуването се е провело по прозрачен и организиран начин, при спазване на процедурите.

Източник-Пресцентър на Община Пловдив

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.