Градът

Оркестърът на Опера Пловдив ще се завърне в Концертна зала за 2019-а година

Министърът на културата обеща ремонтът да приключи в срок

Областна администрация и „Пловдив 2019“ ще си партнират за културен обмен региона

Министърът на културата Боил Банов потвърди днес в Пловдив ангажимента на ръководеното от него ведомство за реновирането на залата на филхармонията.

Припомняме, че в понеделник шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че МК се бави с ремонта на Концертна зала и още няма готова количествено-стойностна сметка. „Имаме разговори с министъра на културата и министъра на финансите. За съжаление, за да се работи за отпускане целево на средства за ремонт на Концертна зала, трябва преди това да има проект, който да е остойностен. В крайна сметка да се знае за какви пари се кандидатства,“ коментира Стоянова.  

Областният управител Здравко Димитров проведе работна среща с министъра на културата Боил Банов днес и на нея бяха обсъдени въпроси, свързани с готовността на Пловдив за поемане на домакинството на Европейска столица на културата през 2019 година. Пред Димитров Банов обеща, че ремонтът на Концертна зала ще приключи в срок и пловдивчани ще могат да се радват на едно съвременно съоръжение. Двамата са обсъдили и редица културни инициативи, по които ще координират усилията си. 

Здравко Димитров се срещна още с кмета по културата Александър Държиков, изпълнителния директор на „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, Елица Василева от общинската фондация, зам.-областните управители Евелина Апостолова и Димитър Керин. Те обсъдиха и подписаха двустранен меморандум между Областна администрация и ОФ „Пловдив 2019“, с който се поставя началото на партньорство за културен обмен в региона. Споразумението ще даде възможност да се търсят начини за поощряване на културните събития в пловдивско и насищане с нови интересни мероприятия по представянето на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година.

От Фондацията представиха отворената покана за финансиране на проекти, инициирани от и за читалищата в Пловдив и региона, с направление „Читалища: общностно участие и иновации“. Поканата е насочена към целия Южен Централен район, който включва областите Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик и в нея могат да кандидатстват, както читалищата в тези области, така и техни партньори, приготвили специално проекти по повода, а заедно с тях и местните общности. Поощряват се най-разнообразни културни изяви и възможности за духовно обогатяване на тези общности, както и за развиване на социално предприемачество.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина