Обявиха резултатите от трето класиране за прием в първи клас

Градът Новини

Кампанията премина успешно, въпреки че тази година децата са с 5% повече от предходната, коментира зам.-кметът по образование Стефан Стоянов

Ясни са резултатите от последното трето електронно класиране за прием на ученици в първи клас в общинските училища на град Пловдив за учебната 2021/2022 година. В него участваха 109 деца, от които 55 са класирани, а 54 остават чакащи прием.

„Кампанията за прием в първи клас премина успешно, въпреки че тази година децата са с 5% повече от предходната и има достатъчно места“, коментира зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов.  Той подчерта, че електронната система за прием работи безпроблемно и спестява много време както на родителите, така и на администрацията.  По думите му основен приоритет на Община Пловдив за началния етап остава целодневното обучение и  откриването на нови места. Предстои да започне строителството на нова сграда на  ОУ „Княз Александър I“, за която има осигурено финансиране от държавата и общината и се очаква всеки момент да се обяви процедура за избор на изпълнител. По-късно през тази година ще започне и проектирането на нова сграда на ОУ „Драган Манчов“. В момента двете основни училища делят сгради съответно с Хуманитарната и Математическата гимназии.

Обявените свободни места в трето класиране бяха 311 и въпреки големия им брой, за некласираните деца желанията не съвпаднаха с възможностите на училищата. За класираните 55 деца предстои записване в училището, в което са приети. Техните родители следва да представят необходимите документи за удостоверяване на ползваните критерии в срок до 15 юли 2021 година включително.

Родителите на неприетите деца следва да подадат документи на място в училищата, където има свободни места. С броя на останалите свободни места ще могат да се запознаят от данните в електронната система за прием, където училищата ще публикуват актуална информация след 16 юли 2021 г., когато е срокът за отразяване на записаните след трето класиране ученици. Очаква се намаляване в предварително определените с училищния план-прием паралелки, което ще ограничи наличните свободни места.

При записване на всички класирани на третото класиране общият брой на записаните деца ще стане 3041.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.