ЗдравеКултураНовиниОбразование в Пловдив

Музеят на медицината на МУ-Пловдив получи ценно дарение от специализирана литература на четири езика

Специализирана медицинска литература на български, френски, немски и руски език получи Музеят на медицината към МУ-Пловдив. Дарението бе направено от Сдружение „Генерал Стоян Тонев и полковник Митър Тонев“, създадено от наследниците на двамата именити лекари и общественици. Ген. Стоян Тонев е дългогодишен началник на Военномедицинската академия в София, а полк. Митър Тонев – на Военномедицинската академия в Пловдив.

Сред ценните заглавия са учебници по анатомия, физиология, детски болести, сърдечни болести и др., като най-старите издания са от XIX в.

Целият екип на Музея на медицината изразява своята признателност и благодарност към Сдружение „Генерал Стоян Тонев и полковник Митър Тонев“.  Дарението обогатява сбирката от редки и ценни специализирани издания и медицинска периодика. 

Музеят на медицината е създаден през 2018 г. Към сбирката с уникален облик, разпределена в 4 времеви периода, има и библиотека, която разполага с богата колекция от специализирана стара медицинска и историческа книжнина на различни езици. В библиотеката се съхраняват учебници, книги, списания, вестници, които вече са библиографска рядкост и могат да бъдат от полза на всички, занимаващи се с проблемите на историята на медицината.

Сред ценните експонати в музея са копия на антични бронзови и железни хирургични инструменти, реплики на монети с изображения на здравеносни божества, копия на икони на светци лечители, реплика на амулетен свитък – лекарственик от XVII век, предмети за баене и врачуване, занаятчийски клещи за вадене на зъби, документи и лични предмети на първите пловдивски лекари преди Освобождението, инструментариум, апаратура и документи на пловдивски лекарски фамилии.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина