ГрадътНовини

Събитие в Пловдив обединява борещите се с насилието срещу жени

По неофициални данни в страната ни от началото на 2023 г. са убити най-малко 10 жени

Българска платформа към Европейско женско лоби организира конференция „Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие” на 27 март 2023 г. от 9:30 ч. в Пловдив. Събитието ще обедини представители на академичната общност, български институции, медии и експерти от гражданското общество, които работят на първа линия в борбата с насилието срещу жени.

“Обществото най-накрая трябва да разбере и приеме, че домашното насилие не е личен, а обществен проблем”, казва д-р Благородна Макева, лектор на конференцията, която ще представи законодателството в страната и правните възможности за защита и практиката със статистика и факти от последните 3 години.

Особено алармиращо е, че за този времеви период, след старта на пандемията от Ковид-19 на единния европейски номер 112 в страната ни са получени близо 110 000 сигнала за домашно насилие, според данните на д-р Макева.

“От десетилетия в българската научна общност няма теоретични текстове по темите за пола, джендър ролите, джендър стереотипите, джендър базираното насилие или с други думи всичко свързано с пол в българската научна и популярна общественост е под затъмнение. А при затъмнение по една тема, както е било и през Тъмните векове, започва да властва невежеството по нея. Това невежество позволи на широк кръг от българи да бъдат денонощно лъгани, плашени и стресирани с думи, които в същото време нямаха научно обяснение”, допълва журналистът и юрисконсулт Мишо Гръблев, който заедно с колеги ще представи сборника „Полът-между хуманитарните, социалните и правните науки“.

В България изключително сериозният проблем с насилието над жени продължава да бъде неглижиран. По неофициални данни в страната ни от началото на 2023 г. са убити най-малко 10 жени. Официални данни липсват. Участниците в конференцията на 27 март ще обсъдят настоящите политики и предизвикателствата пред България за справяне с насилието над жени. Конференцията е продължение на усилията ни да създадем от България и Европа място, където всяка жена и всяко момиче живее спокойно и без страх от насилие, а всяко дете живее, без да е свидетел на насилие в семейството.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина