Модернизиране на клиентското изживяване по време на извънредно положение

Градът Новини

В актуалната извънредна ситуация магазините тип „направи си сам“отговарят на потребностите на клиентите от спешни поправки, както и предлагат възможности за подобрения на дома и градината по време на престоя вкъщи.

Пандемията изненада всички, но големите компании бързо приложиха засилени мерки за безопасност, както и призовават клиентите си да останат вкъщи и да пазаруват онлайн. Не прави изключение и френският DIY бранд Mr.Bricolage, който прилага новата си търговска концепция по френски модел за първи път в България през 2020.

Първият обновен магазин  у нас е Mr.Bricolage в Пловдив на бул. „6-ти септември“, който в продължение на три месеца прекъсна дейността си, за да отвори отново през март със съвсем нова визия и модернизация в цялостното клиентско преживяване.

Днешният динамичен свят предизвиква нуждата от промяна в клиентското обслужване. Всъщност в посока оптимизиране на клиентската пътека се работи отдавна. Обновеният магазин на Mr.Bricolage е доказателство за тенденциите в тази насока – пресичане на физическа и онлайн продажба, обособено пространство за доставки на онлайн поръчки. Днес именно онлайн пазаруването защитава и улеснява потребителите.

Новооткритият магазин на Мосю Бриколаж в Пловдив е готов да посрещне клиентите си всеки ден от 8:00 до 20:00 ч (неделя от 9:00 ч. до 19:00 ч.) при пълни мерки на безопасност, съгласно препоръките на здравните органи във връзка с извънредното положение в страната, но в името на здравето и защитата на клиентите и служителите си, екипът на Mr.Bricolage призовава потребителите си да останат вкъщи и да се възползват от специалните онлайн оферти 24/7 на mr-bricolage.bg.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.