ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Кметът предлага терен до зала „Колодрум“ за Пловдивската опера

Здравко Димитров неведнъж е отбелязвал, че това е единственият подходящ терен към момента

Със свое писмо, изпратено до председателя на фондация „Дом за Пловдивската опера“ и с копие до Директора на Държавна опера Пловдив и до Министъра на културата, кметът Здраво Димитров излага становището на администрацията за безвъзмездно предоставяне на терен, на който може да бъде изградена бъдещата сграда на операта.
Както градоначалникът неведнъж е отбелязвал това е единственият подходящ терен към момента, който да отговаря на изискванията за такъв тип обществена сграда.
Припомняме, че през 2018 г. Общински съвет – Пловдив взе решение, с което теренът под сградата на пл. „Централен“ 1, в която в момента се помещават общински и държавни структури, да бъде предоставен за ползване от операта след преместване на гореспоменатите администрации.
След разглеждане на въпроса от Експертния съвет по устройство не територията става ясно, че въпросното място не отговаря на изискванията по отношение на достъпа, паркирането и обслужването на сградата. Освен това един модерен център за музикално-сценично изкуство не би се вписал върху този терен чисто пространствено. Поради тази причина администрацията започна да търси по-подходящ вариант, на който да бъде поместен домът на Пловдивската опера.
Преимуществата на предложения терен до зала „Колодрум“ са отличната локация и лесната достъпност. Върху тези 13 дка. може да бъде разгъната съвременна сграда с обеми и визия, отговарящи на всички изисквания – репетиционни зали за музиканти, певци и танцьори; гримьорни; зала с голяма сцена и оркестрина; камерни зали; хранилища за костюми и декори, помещения за административни нужди и паркинг.
Функционалността на сградата може да бъде доразвита и със създаването на пространства за конференции, представяния на други видове сценични изкуства и презентации.
Веднага след положителен отговор от фондация „Дом на Пловдивската опера“ администрацията има готовност да стартира процедура по изготвяне на предложение до Общински съвет – Пловдив за безвъзмездно предоставяне на имота.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

 1. „Фондация Дом ЗА операта“ не е „НА операта“ – те са ЧАСТНИЦИ които кроят да градят свое собствено ДОХОДНО ЗДАНИЕ в което можели да допуснат оперети, балети, боксови мачове, бинго, фитнеси, масажьорни и бардаци ПОД НАЕМ (свободен, произволен, колкото ТЕ кажат!).

  Те нямат нито НАЛИЧНОСТ – след като цунат подарък голям централен парцел БЕЗ/ВЪПРЕКИ план, тепърва те ще ни крънкат за финансиране на Имота (Нотар. Акт на фондацията ли???) който те щели да си управляват …по усмотрение.

  БаскетБОЛНИЯТ кадърник с кокал между ушите няма право да подарява / продава части от Града на зле замаскирани крадливи МУТРИ!

  1. Без Камарата на Архитектите =КАБ= Експертният съвет ЕСУТ няма кворум, легитимност, функционалност.

   Следователно такива „предложения“ на кмета да раздава места на свои ортаци –незвисимо какво „заглавие“ си е измислила Агитката– нямат ГРАДОУСТРОЙСТВЕНА СИЛА.

   Фантасмагории на баскетБОЛЕН мозъклия.

   Безкористни, вероятно…

   1. Чиновниците от Открехната Оперета нека си четкат микрофоните и усилвателите и нека си цицат държавните заплати от OpenOPERAторката без да надигат глава периодически за ДАРЕНИЕ НА ТЕРЕН.

    Залата на ГДК Борис Христов е предостатъчна за двата файтона ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ ценители на БелКанто. Елитарно изящно изкуство, което за разлика от чалгата не е МАСОВО

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина