ГрадътНовини

IX Международен фото салон ПЛОВДИВ 2022 с първа изложба

Международен фото салон Пловдив се провежда за девета поредна година под патронажите на FIAP, HPS, НСФА, с традиционната подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година.

„За нас е изключителна чест, че община Пловдив е #Заедно с нас от първото ни издание през 2014 г. Петчленно жури от двама чужденци и трима българи разгледаха и оцениха всички фотографии в периода от 2 до 5 юни 2022. За председател на журито тази година поканихме Бранислав Бркич, MFIAP, HonEFIAP, EFIAP/s от Сърбия, а за членове приеха да са: Алла Соколова, ЕFIAP от Франция, Юлий Василев, EFIAP/b, Александър Иванов, EFIAP , QPSA и Никифор Тодоров, EFIAP от България. В изданието участваха 267 автора с общо 3374 фотографии от 33 държави във всички 6 раздела. За финалната селекция журито оцени 798 фотографии на 210 участника от 31 държави. С високият си професионализъм и опит, в последния ден екипа на журито определи всички награди. Нека честитим на фотографите и им пожелаем още по-високи успехи в най-младото и светло изкуство“, разказаха организаторите на Международния фото салон Пловдив 2022 Антон и Любка Савови от „Рефлекси“ ООД.

Официалното откриване пред публика на селекция от наградените фотографии и награждаването ще се състои на 13.08.2022, от 18:00 ч. в Пловдив на площад Римски стадион.

В експонираната изложба са включени наградени фотографии от 85 автора, от 24 държави.

Голямата новина за българската фотография, а същевременно и приятна изненада е, че Най-добър автор в салона, който получава официалната значка на FIAP е Мирослав Момински, EFIAP/b. Плакетът „Награда за най-добро участие в салона“ от Фотографското общество на Гърция (HPS) пък оцени участието на Явор Мичев, AFIAP. Мирослав Момински, EFIAP/b е и най-добре представилият се български автор.

Тази година, Почетната диплома на Община Пловдив оцени кадър на Женя Маджарова-Петрова от Бургас.
Най-добрите фотографии спечелиха 190 индивидуални награди, 11 награди (по статистика) за автори и 2 за фото групи и клубове. Този богат награден фонд, отличи най-високо творбите на общо 100 автора от 25 държави – от Аржентина, през страни от Европа, Азия, Африка, та чак до Нова Зеландия.

Най-високото отличие, Купата на IX МФС Пловдив 2022 е за фотография на Арун Моханраш от Англия.

Плакетът за най-добре представил се чуждестранен автор (от организатора) спечели отново той.

Организаторите поощриха с кристален плакет фотография на Мирослав Момински, EFIAP/b, който бе подгласника на голямата награда „Купата на салона“.

„За нас е особено приятно, че към конкурса отново имаше интерес за групово участие – български и чуждестранни фотографски групи и клубове от Гърция, Иран, Индия, Китай, Русия, Франция и Южна Африка. В предизвикателството към млади автори (16–21г.), обявено за втора година, се включиха младежи от Южна Африка, Русия, Словения, Китай, Сърбия и България. Приятната изненада в тази инициатива е, че от младите фото творци има автори с награди“, споделиха още организаторите.

Плакетът за най-добре представилия се фото клуб, тази година е за клуб от Индия – India International Group, а плакета за клуба – подгласник е за Фокус фото клуб, Иран.

Общо 32 родни фото творци спечелиха 73 награди, като 15 от тези награди са медали – 7 златни, 3 сребърни и 5 бронзови медала.

С голяма гордост можем да заявим, че родните автори представиха достойно България. Техните творби ще достигнат до 33 държави чрез печатния албум, който по регламент всеки участник в конкурса ще получи. От всички наградени български автори, 11 участници (индивидуални и от група „Фотографска задруга“ Пловдив) са от Пловдив и един от Асеновград – с общо 26 награди.

С най-много награди бяха отличени фотографии на няколко български автора: Мирослав Момински, EFIAP/s от Равда, Явор Мичев, AFIAP от Русе, Теодора Димитрова, EFIAP, Любомир Аргиров, AFIAP и Христо Димитров от Пловдив и Ирина Стоилова от София.

Българските автори спечелиха следните награди:

1. Александра Караджова – Диплома от член на жури, Юлий Василев, EFIAP/b

2. Александър Александров, AFIAP – HPS почетна лента

3. Ангел Ненов – HPS почетна лента

4. Атанас Петков – Салон бронзов медал

5. Бойко Вълчев – Поощрителна диплома от организатора

6. Виолета Апостолова – Диплома от член на жури, Димитрина Андреева, EFIAP

7. Гергана Чакалова-Исмаилова – Поощрителна диплома от организатора

8. Десислава Игнатова – HPS почетна лента

9. Димо Христев – Диплома от член на жури, Александър Иванов, EFIAP , QPSA

10. Женя Маджарова-Петрова – Почетна диплома на община Пловдив

11. Златко Латев – HPS златен медал

12. Иван Иванов – Диплома от член на жури, Александър Иванов, EFIAP, QPSA

13. Ирина Стоилова – FIAP почетна лента и две Почетни ленти на салона

14. Калоян Сухоруков – Поощрителна диплома от организатора

15. Любомир Аргиров, AFIAP – Две FIAP почетни ленти, диплома от член на жури, Димитрина Андреева, EFIAP и Ваучер за туристически услуги от ДАН Травел ЕООД

16. Мария Тодорова-Марчева – НСФА почетна лента

17. Милан Христев, AFIAP – Диплома от председателя на журито Бранислав Бркич, MFIAP, HonEFIAP, EFIAP/s

Плакет „Най-добър пловдивски автор“

18. Мирела Партинова – Поощрителна диплома от организатора, НСФА почетна лента

19. Мирослав Момински, EFIAP/s – НСФА златен медал и диплома от член на жури, Никифор Тодоров, EFIAP, Поощрителна диплома от ПС Клиник, Салон бронзов медал, диплома от член на жури, Димитрина Андреева, EFIAP, Почетна лента на салона, FIAP златен медал и две дипломи от член на жури, Димитрина Андреева, EFIAP

Диплома за най-добре представил се автор в раздел Градски живот, Най-добър автор в салона – FIAP светло синя значка, Подгласник на Купата на салона 2022, Плакет за най-добър български автор от организатора, Плакет „Най-добър травъл фотограф и разказвач“ от Travel Tales Award

20. Михаил Минков – Диплома от член на жури, Александър Иванов, EFIAP, QPSA

21. Николай Tенев – HPS почетна лента

22. Петя Петкова – Салон бронзов медал

23. Пламен Петков, ЕFIAP – диплома на комитет Родолюбие

24. Преслав Анастасов – Спец награда за млад автор от член на жури, Юлий Василев, EFIAP/b

25. Радослав Свирецов, AFIAP – Диплома от член на жури, Димитрина Андреева, EFIAP, Диплома от член на жури, Никифор Тодоров, EFIAP и НСФА почетна лента

26. Радостин Димитров – HPS почетна лента

27. Стойо Петков – FIAP почетна лента

28. Теодора Димитрова, EFIAP – Салон златен медал и диплома на ВиАрт фондация, FIAP бронзов медал и Поощрителна диплома от ПС Клиник ЕООД, FIAP златен медал, диплома от член на жури, Юлий Василев, EFIAP/b и поощрителна диплома от ПС Клиник

Диплома за най-добре представил се автор в раздел Цветна фотография

29. Тодор Божков – FIAP почетна лента

30. Христо Димитров – Салон бронзов медал, FIAP сребърен медал и Почетна лента на салона

Плакет „Най-добър пловдивски автор“

31. Цончо Балканджиев, EFIAP – Почетна лента на салона и поощрителна диплома от организатора

32. Явор Мичев, AFIAP – Два FIAP сребърен медал, HPS златен медал и 2 дипломи от членове на жури Алла Соколова, EFIAP и диплома от член на жури, Никифор Тодоров, EFIAP, FIAP златен медал и поощрителна диплома от организатора.

Изложбата ще бъде експонирана от 13.08 до 31.08.2022.

Добре дошли в 18,00 часа на пл. Римски стадион, гр. Пловдив!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина