И тротоарът край Водната палата стана…паркинг

Градът
Водната палата

Частници изградиха съоръжението върху публичната инфраструктура и го дариха на общината за обществено ползване

Документацията на проекта е изрядна, въпросът е в целесъобразността му и рисковете, които разкрива паркирането на четири автомобила в невралгичната зона спирката и кръговото на Водната палата

Тротоарът пред водната палата на бул. „Цар Борис III Обединител” стана паркинг. С изрядна документация частници изградиха за собствена сметка съоръжението върху публичната инфраструктура, предназначена иначе за пешеходци, за да го дарят на общината за обществено ползване, но за автомобили. С две думи- всичко е законно. Въпросът е дали е целесъобразно? Или по-скоро за кого е целесъобразно? Обществения интерес ли защитава този паркинг или частния?

Още преди година ви запознахме с казуса. Миналата есен написахме, че частници израждат за собствена сметка паркинга върху общинска собственост край колелото на Водната палата. Още тогава се разбра, че изпълнителите имат цялата нужна документация за реализиране на проекта си върху новия тротоар, който очевидно има за цел да обслужва празните от дълги години търговски площи в близост. Днес те са заети от току що открит магазин за мебели. И за нула време и самият паркинг стана факт, слез като повече от година не бе завършен. Буквално за часове бяха преместени антипаркинг колчетата, за да се оформи място за паркиране на четири автомобила. Към момента там безплатно може да спира всеки. Но може да се предположи, че новият магазин за мебели ще плати служебен абонамент за паркиране, за да могат клиентите да спират с автомобилите си пред входа му.   

Проектът за изграждане на четири нови паркоместа се намира в твърде конфликтната за трафика зона между спирката от градския транспорт и кръговото кръстовище.Миналата година по стана ясно, че по проект спирката ще бъде преместена на близо 20 метра в посока Семинарията.На този етап това не се е случило. Тогава изпълнителите на проекта се ангажираха да възстановят тротоарната настилка след ремонт на няколко пропаднали участъка. Днес се вижда обаче, че част от тротоарните плочки са различни от останалата част на пешеходната настилка.

Обектът е имал всички разрешителни от общината и полицията. Те са издадени на фирма “Айбекс Риълти”, научи Под тепето. Управител на дружеството е Анастасия Накова. Градът обаче свързва Водната палата с известния бизнесмен Румен Анастасов.

Споделете ни във:

6 thoughts on “И тротоарът край Водната палата стана…паркинг

  1. Ние ,ако сме граждани на демокрация, ще им бойкотираме магазина и чрез икономически лостове, ще си защитаваме правата и интересите ! Аз от там няма да купя ,докато не върнат тротоата на майките с детски колички , инвалиди , пешеходци , данъкоплатци….

  2. Срам ме е ….. безочливостта е с изрядни документи … Разбира се – то и по сурата им е изписано на тези бизнесдами и господа 🤮

  3. Това е поредното безумие от страна на кмета! Естествено, че обслужва частни интереси, а не обществени, естество, че е е подплатен щедро! Къде са гражданските сдружения и активистите, къде са КАТ, и всички органи, които определиха зоната за пешеходна? До кога, защо, престъпници ли управляват града ни, на рушвети ли живеят за наша сметка и ще видим ли осъден?

  4. На най-кризисното място в Пловдив, кръговото на Тотев, само паркинг липсваше. Но пък автотенекеджиите ще са доволни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.