ГрадътНовиниСпорт

Довършват стадион Ботев с 4 трибуни и осветление, увериха от Община Пловдив

Срещата днес бе инициирана от Граждански съвет на фенове на Ботев с проектант, строител и представители на местната власт

Местят съблекалните под Трибуна Изток

Стадион „Христо Ботев“ ще има 4 функциониращи трибуни след края на строителството с осигурените до момента средства. Това увериха днес от община Пловдив на специално инициирана среща от Гражданския съвет привърженици на „канарчетата“, на която присъстваха и проектантът арх. Савов, строителят Илиян Филипов и зам.-кметът по строителството Пламен Райчев, както и представители на строителния надзор и споменатия граждански съвет. За срещата информират именно те чрез фейсбук страницата на сдружение „ПФК Ботев“.

Съоръжението със сигурност ще може да посреща мачове от Купата на България и елитната група първенство на страната. Капацитетът ще бъде 18 777 души. Напълно ще бъде изпълнена и вертикалната планировка.

Основен проблем и неизвестност в последните месеци бе изпълнението на козирката на стадиона и свързаното с нея осветление. Тъй като отпуснатите от правителството средства не са достатъчни за цялостния проект беше ясно, че няма как цялата покривна конструкция да бъде изпълнена на 100%. В същото време това се явяваше допълнителен проблем за осветлението на стадиона, което е задължително за лиценз дори за българското първенство.

В крайна сметка е взето решение да се изградят шест пилона на западната и източната трибуни – като тъкмо на тях ще се поставят осветителните тела. Козирка обаче ще има само частично над западния, т.е. централния сектор, която ще покрива малко над 1000 места.

Търговските площи под централния сектор ще бъдат довършени само на груб строеж – хидроизолация и външни стени, съобщават още от Гражданския съвет и Сдружението.

Тепърва ще се правят обследвания на седалките, които има в наличност – но не е ясно дали отговарят на изискванията, както и на терена, който не е използван дълги години и не е ясно дали е в добро състояние.

Информацията допълни и кметът Здравко Димитров през фейсбук. Той съобщава, че по предложение на арх. Георги Савов, съблекалните и други помощни стаи, като съдийските временно ще се изградят под сектор „В“ – т.е. Трибуна Изток, за да се спестят средства. Няма да бъде изпълнена и фасадата на централната трибуна в цялостния ѝ вид. Относно осветителните ферми – кметът пише, че в бъдеще, на „втори етап“ ще се изградят още, за да бъде осветлението според лицензите и за евро мачове, но не става ясно кога ще се случи това и с какви средства.

До 10 дни трябва да е готово становище относно седалките и дали те отговарят на изискванията. Ако те не отговарят, ще се търсят средства за нови, става ясно още след срещата. Относно тревната настилка – с нея няма да се бърза, категорични са от общината, тъй като това щяло да е последното нещо, което ще се направи преди завършване на стадиона.

Стадионът в по-късен, „втори“ етап, когато се осигурят допълнителни средства. Снимка: Здравко Димитров

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина