ГрадътИзпод тепетоНовини

Деца от Пловдив вдигнаха на крака половин Балкански полуостров

В периода от 15-и до 17-и септември 2023 година танцьорите от Представителен детски танцов състав „Луди Млади“ към Народно читалище „Проф. Кирил Дженев-2018“, град Пловдив имаха честта да участват в Културно-образователен лагер, който се проведе в град Лапово, Република Сърбия. Събитието беше организирано по инициатива и с подкрепата на Министъра без портфейл Джордже Миличевич и Община Лапово, които имаха за цел да съберат детски фолклорни състави от различни балкански страни и да насърчат културния обмен между тях.

В лагера взеха участие детски групи от почти всички балкански държави – България, Сърбия, Босна и Херциговина, Албания, Северна Македония и Хърватска. Всеки от тях имаше възможността да представи своя фолклор и да покаже своите умения и таланти на останалите участници.

В семинарната част от лагера всеки от съставите изнесе кратка презентация за фолклора на своята страна и научи движения и танци от фолклора на своите връстници от другите държави. Тук нашите „Луди Млади“ бяха забележителни с пламенните шопски ритми и още от самото начало се превърнаха в любимци на организаторите и участниците.

В концертната част от събитието, която беше предвидена за последния ден от лагера, българският състав представи два от своите танца, които бяха изпълнени с много енергия и страст. Под неспиращите аплодисменти на публиката, водещата на събитието определи представянето им с една дума: „Съвършенство!“.

„Освен с приятелствата между съставите и високата оценка за представянето ни, се връщаме от този културно-образователен лагер с чувство на гордост, колкото и нескромно да звучи. Това е защото успяхме да представим страната ни по наистина достоен начин и показахме, че фолклора ни колкото и да е близък до този на съседите ни е и толкова вълнуващ и отличаващ ни като една от малкото страни по света с подобно богатство от ритми и движения“, сподели хореографа и секретар на Читалище „Проф. Кирил Дженев-2018“ Петя Маринова.

Тя добави, че това е било незабравимо преживяване за всички деца и че те са много благодарни на организаторите за поканата и за топлото гостоприемство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина