ГрадътЗабавлениеИзпод тепетоНовини

„Цирк сред природата“ на Младежкия хълм в Пловдив

Два самостоятелни циркови спектакъла ще бъдат изнесени на голямата открита сцена в Plovdiv Stage park на 27 май, в подножието на Младежкия хълм в Пловдив.

Те са специално подготвени за пловдивчани и гостите на града по Програма за Възстановяване и развитие на организации в областта на традиционния цирк на Национален фонд „Култура“.

Цирковото шоу ще бъде представено от деца и младежи на Националната школа по атракционни изкуства. Партньор на събитието е Фондация „Заедно“ в Пловдив, като част от каузата да помага на деца таланти и всички видове изкуства да бъдат представени на открити сцени в паркови пространства, за да са достъпни за семейства от различните народности.

Близо 30 деца, от единствената в България Национална школа за атракционни изкуства, се включват в специалните репетиции, продължили няколко месеца. Две години поред те бяха едни от най-очакваните участници на фестивала за децата и семейството „Синьо лято“, а тази година, благодарение на подкрепата на НФ „Култура“, школата ще изнесе два самостоятелни спектакъла, специално за пловдивската публика. „Изненадите, които ще представим за първи път на детската публика в Пловдив са много и включват изключително интересни, специално подготвени циркови атракции“, обещава ръководителят на школата Бойчо Костадинов. Характерно за спектаклите е, че те се изнасят от деца за деца.

„Чрез изкуство възпитаваме етика, внимание, начин на общуване, дисциплина, сценична култура. Децата едновременно се обучават и се подготвят да навлязат в живота с по-естетични възприятия“, допълва Бойчо Костадинов.

Първият спектакъл ще започне в 11:00 ч. в съботния ден на голямата сцена в новото пространство за събития и фестивали Plovdiv Stage park, в подножието на Младежкия хълм, а вторият ще е от 17.00 ч. Организаторите препоръчват всеки, който иска да се наслади напълно на програмата, да си носи сгъваем стол, възглавничка за сядане или одеало за пикник. Чадъри също няма да са излишни, тъй като времето тази седмица остава динамично.

Национална школа за атракционни изкуства съществува от близо 30 години. Първите деца, с които школата започва работа, са от Дома за сираци от Бургас – ,,Коджакафалията”. Днес, над 40 деца на възраст от 5 до 18 години се обучават в тайните на жонглирането, балансирането, фокусите, атракционите изкуства, огнено шоу, клоунади и др. Националната школа за атракционни изкуства е отличена с най-голямата международна награда за атракционни изкуства във Венеция – Златната корона на ,,Орфей”, носител е на националната награда “Икар-2015. Една от най-новите им постановки е „Красив, сладък сън“ по сценарий и режисура на Влади Въргала. В навечерието на 24 май, Националната школа по атракционни изкуства получи Благодарствено писмо от кабинета на Президента Румен Радев за активна творческа дейност.

Екипът на участниците и организаторите си запазват правото за промяна на часовете на спектакъла, ако метеорологичните условия не позволяват провеждането им на открито в посочената дата. Актуалната програма може да следите тук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина