Артисти, урбанисти и архитекти нахлуха в Столипиново

Градът

Фондация „Пловдив 2019“ организира работилница по проекта „Махала“

Чуждестранни и български артисти, урбанисти и архитекти с разнообразен опит в работата с общности дискутираха и разработваха заедно идейни концепции за създаване на културно пространство, или множество от културни хъбове, в квартал Столипиново. Работилницата, осъществена под названието  Building up with / the communities (Изграждане с/на общностите), е организирана от фондация „Пловдив 2019“ в сътрудничество с Френския културен институт и други партньорски организации.

В дългосрочната стратегия на фондация „Пловдив 2019“ за развитие на проекта „Махала“ – който предвижда културни дейности в квартал Столипиново – работилницата е част от подготвителния етап, продуциран от фондацията, с цел да поощри артисти и организации да се включат и да развият своите идеи в конкретни проектни предложения.

Насоката на работа, зададена още в названието на събитието от фондация „Пловдив 2019“, е създаването на концепции за възможни културни пространства в квартал Столипиново да се осъществява паралелното с привличането на общността в тяхното изграждане и развитие. С тази цел участниците бяха запознати с различни перспективи към квартала, различен опит на работа там и взаимодействие с местната общност.

Програмата на работилницата включваше работни посещения в квартал Столипиново, както и семинарни и творчески сесии. Основната локация, в която участниците работеха и дискутираха интензивно по време на работилницата, беше сградата на бившето Кино Космос в Пловдив, чието развитие като пространство за изкуства и култура също е от приоритетните проекти в програмата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.

Над 20-мата участниците в работилницата представят част от партньорската мрежа на фондацията, както и потенциални нови партньори от осем европейски страни – Франция, Белгия, Германия, Италия, Испания, Естония, Сърбия и България.

В рамките на интензивната програма на работилницата, те имаха възможност да се запознаят помежду си, също с особеностите на Столипиново и хората там. Програмата включваше индивидуални презентации, посещения на място, дискусии, споделяне на впечатления, работа по групи и индивидуално. Екипът от антрополози, с  които фондация „Пловдив 2019“ взаимодейства по проекта „Махала“, съдейства активно за навлизането на участниците в проблематиката, свързана с общността. Част от посещенията в Столипиново бяха организирани със съдействие на доброволци от Младежки клуб „Рома“. Участниците имаха възможност и за свои индивидуални срещи и непосредствено взаимодействие с хората в квартала.

В последния ден на работилницата групата имаше възможност да обсъди проектните предложения, които се появиха като непосредствен резултат от петте дни интензивна работа. Предстои допълнителна комуникация и работа по развитие на проекта.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Артисти, урбанисти и архитекти нахлуха в Столипиново

  1. пак краднаха пари за глупости вместо да се занимавате с циганите се занимавайте с бедните българи. дайте им билети за театър или кино, за да могат поне за час-два да се откъснат от своя „хубав“ живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.