ГрадътНовини

Ангел Стоев: Пазете историята, предавайте я на децата ни

Съединението ни прави силни и нека не си го казваме само по време на празниците, а всеки ден. За това призовава областният управител Ангел Стоев в отправеното поздравление по повод 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Под тепето публикува думите му без редакторска намеса.

 

„УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ,

СКЪПИ ПЛОВДИВЧАНИ И ГРАЖДАНИ НА СЪЕДИНЕНИЕ,

СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,

Отбелязваме 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия – величав исторически акт в епопеята на българските национално обединителни борби.

На този ден разпокъсаната ни и изстрадала от вековно робство Родина събира двете части от своя народ, за да го поведе към ново начало – съзиданието на свободна България.

В този ден сме горди и с право, защото Съединението е самостоятелно българско дело, замислено и осъществено от народа. Нашите предци не са се поколебали да се изправят срещу Великите сили и да защитят правото си да живеят заедно под едно знаме и в една държава.

Съединението ни прави силни и нека не си го казваме само по време на празниците, а всеки ден. Всеки ден да мислим за нашата България, да я обичаме и да работим за нея така, както са го правили дейците на Българското Възраждане и Освобождението.

Живеем във времена на постоянни кризи и се нуждаем от същия този кураж, същата сила и вяра, която са имали нашите предшественици, за да съхраним духа на Обединена България. Защото за осъществяването на големите каузи, е нужно единството и сплотеността на цялото общество.

СКЪПИ ПЛОВДИВЧАНИ И ГРАЖДАНИ НА СЪЕДИНЕНИЕ,

Обръщам се вас, потомците на славните мъже и жени осъществили Съединението: Пазете историята, предавайте я на децата ни, за да знаят, че в трудните времена има надежда, а мечтата за свобода е по-силна от армиите, доктрините и политиците.

България е по-голяма от всички нас, оцеляла 13 века, минала през превратностите на времето, за да може ние днес тук да живеем в собствена държава, да защитаваме и отстояваме интересите й, за да просперира народа ни.

Честит празник!

Да живее България и да пребъде!“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина