АМТИИ стартира приема за магистри по „Артмениджмънт“, „PR на арторганизации“ и „Аниматор изкуство в туризма“

Градът Култура Новини

Изключително успешна кампания с много качествен подбор на талантливи бъдещи студенти, като за едно място кандидатстваха по няколко млади хора! Така проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив (АМТИИ), обобщава резултатите от кандидатстудентския прием за учебната 2021/2022 г. Огромният интерес е ясен показател за високия имидж и качество на обучение на висшето учебно заведение.

 

„Още на предварителните изпити през май се явиха много подготвени кандидати – пълните шестици в различните специалности бяха 45. Искрено съжалявам, че заради недостиг на бройки за държавна поръчка много талантливи деца не успяха да влязат, а искаха да изучават изкуство точно при нас“, добави ректорът.

От ръководството очакват силна конкуренция и за магистърските програми. От 7 до 24 септември 2021 г. /включително/ ще приемат документи за магистратура по специалностите „Артмениджмънт“, „PR на арторганизации“ и „Аниматор изкуство в туризма“. Могат да кандидатстват бакалаври и магистри от всички професионални направления. Обучението е едногодишно в два семестъра в редовна и задочна форма, което се провежда само в съботните и неделните дни, уточнява проф. д-р Емилия Константинова, ръководител на катедра „Теория на изкуствата“, към която са трите магистърски програми. Желаещите кандидат-студенти могат да получат подробна информация на тел. 032/ 601 445 /учебен отдел/ след 31 август или на сайта на АМТИИ.

Проф. Константинова припомни, че за втора година Академията бе отличена от Министерството на образованието и науката като най-добро висше училище в България в професионално направление „Теория на изкуствата“. Първото място на академичните „Оскари“ е резултат от високото качество на научната и учебната дейност, според националната рейтингова система. Преподавателският екип е организатор и на ежегодната Международна научно-практическа конференция „Управленски и маркетингови проблеми в изкуството“, която е най-значимият форум в сферата на управлението в изкуствата у нас.

В магистратура „Артмениджмънт“ се обучават студенти от 2004 година, вече 18-та поредна година, и за този период специалността се е доказала като водеща сред университетите по изкуства в България. Сред завършилите „Артмениджмънт“ са директори на държавни и общински драматични и куклени театри, опери, международни и национални фестивали; ръководители на танцови състави; мениджъри на значими частни културни организации; председатели на читалища; ръководители в национални и международни културни проекти.

„PR на арторганизации“ в АМТИИ e единствената по рода си магистратура във висшите училища по изкуствата в страната. През учебната 2021/2022 г. в нея ще се обучават студенти за 12-та поредна година. Възпитаниците са мениджъри по PR и реклама в театри и опери, галерии, медийни консултанти в изкуството и деловия сектор, експерти по комуникации в държавни и общински институции, автори на собствени проекти. И за двете специалности се организират практикуми в Българска национална телевизия и Българско национално радио и срещи с мениджъри на водещи културни институции.

В модерната специалност „Аниматор изкуство в туризма“ ще се обучават студенти за четвърта година. Магистърската квалификация дава възможности за заемане на позиции в туристическата индустрия в държавни и общински институции, управление на културни програми за чуждестранни и български туристи в големи хотелски вериги или компании от туристическия бранш. Кадрите отговарят на високите критерии на страната ни да развива все по-успешно културния туризъм.

Споделете ни във:

2 коментара за “АМТИИ стартира приема за магистри по „Артмениджмънт“, „PR на арторганизации“ и „Аниматор изкуство в туризма“

 1. Нали не звучи като въздух под налягане:

  “…Обучението е едногодишно в два семестъра в редовна и задочна форма, което се провежда само в съботните и неделните дни…”

  А? Задочно през уикендите за два семестъра ставаш “магистър” – брей, да няма печатни грешки? Търсенето за Директори напира,та требе да ги произведемЕ!

  (Тая не беше ли същата Схола Магнаура дето продаде на Менда “Доктор Хонорис Кауза” за милион -е, не от нейзиния джоб де- за престъпно съсипаното масивно Жълто Училище с мраморен ферман от Султана? Долна шайка на лов за будали, ‘фани единия удари другия, член-кореспонденти на БАНда)

  1. ‘…организатор и на ежегодната Международна научно-практическа конференция „Управленски и маркетингови проблеми в изкуството“, която е най-значимият форум в сферата на управлението в изкуствата у нас…” = = = каквато “сфера” НЯМА, не съществува изобщо, а е измислица на безполезни безработни схоласти-шарлатани.

   Изкуствата не се “управляват” от Началства, от ПолитБюро, от ЦК на БКП или мутро’полит’ици вече – беше тая, отдавна.

   Изкуствата се творят от артисти / артаджии.

   Сергиите и галериите се базират на пазарния принцип: харесват ме, плащат ми. Управител няма кой да храни, кандидат-студентите да не правят сметки без кръчмаря!

   (Богомил Грозен я как се отказа, хем …подпрян беше, милият!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.