7-ми и 10-ти клас на матури по БЕЛ

Градът Новини
матури

Националното външно оценяване в VII-ми и X-ти клас ще се проведе в 76 училища в Пловдив и областта. Във вторник е матурата по Български език и литература, а в четвъртък по математика. Над 110 000 седмокласници и десетокласници ще се явяват на изпита по БЕЛ в цялата страна. 5274 са учениците в X-ти клас в Пловдив и областта, които следва да се явят на НВО по двата предмета, съобщиха от Регионално управление на образованието.

Тестът за повече от 60 хил. седмокласници по български език и литература започва в 10 часа, съдържа 23 задачи, от които 14 с избираем отговор и 6 – с кратък свободен отговор. Има задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи. Изпитният вариант включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап. Той ще продължи 150 минути. Тестът по математика включва 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор и две със свободен. За10-ти клас началото е в 9 часа.

1770 квестори са ангажирани с организацията на НВО, което ще се проведе в 535 зали. Шестима ученици със СОП също са изявили желание да проверят знанията си.

В областта на изпит по английски се явяват 77 ученици, 8 – на италиански и трима на немски език. На НВО по IT и дигитални компетентности са поискали да се явят също 77 ученици, уточняват от РУО-Пловдив.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.