Градът

20 уникални велостойки в центъра на Пловдив

Обявиха национален конкурс за дизайнерски велосипедни стоянки

Национален конкурс за дизайн на велостойки обявиха днес общината, организаторите на предстоящия фестивал ONE DESIGN WEEK и Спринт. От днес надпреварата е отворена, като проектите за стоянки за велосипеди всеки желаещ може да пуска на пощата [email protected] Предложенията ще оценява 5-членно жури, което ще обяви победителя в началото на май. Авторът на най-добрия дизайн ще получи парична награда от 2 хиляди лева, а неговите велостойки ще разкрасят центъра на Пловдив. Ще се произведат 20 от уникалните велопаркинги, които ще бъдат разпределени по ключови точки в градска среда. Финансирането поема фабриката за велосипеди Спринт. Критериите, по които ще бъдат оценявани предложенията, са няколко. Стойките трябва да са естетически, удобни, да бъдат съобразени с градската среда, да предвиждат място за пет колелета. Ще има и награда на публиката. Спечелилият вота на хората ще получи парична награда на стойност 1000 лева и велосипед Спринт. Качествените проекти от конкурса ще бъдат показани в изложба в рамките на фестивала ONE DESIGN WEEK в края на юни.

Велостойките на победителя в националния конкурс ще бъдат пуснати в производство през май, а още през юни те вече ще се намират в градска среда. Членовете на журито са зам.-кметът Димитър Кацарски, програмният директор на Едно Адриана Димитрова, Бояна Гяурова – директор на ONE DESIGN WEEK, арх. Димитър Славчев и дизайнерът на Спринт Димитър Григоров.

Този конкурс е знаков, тъй като ще докаже на практика как перфектно може да функционира този модел- община, бизнес и културен оператор в едно, каза зам.-кметът по културата Стефан Стоянов. Заедно, с общите усилия на всички граждани, на бизнеса, на общината, на културните институции можем да спечелим титлата Европейска столица на културата 2019, допълни Иван Илчев, маркетинг директор на Спринт. Искаме да оставим следа след себе си и да дадем заявка за следващи подобни инициативи, добавиха от Едно.

Дизайнерските велестойки няма да влизат в новата веломрежа, която трябва да е готова догодина. Тя предвижда паркоместа за няколко хиляди колела. Настоящият конкурс ще предаде добавена стойност към транспортния проект, част от който е изграждането на велоалеите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина