ГрадътКултураНовини

Честваме 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров с изложба

Регионален етнографски музей – Пловдив, къща музей „Панчо Владигеров” – София ще представи изложбата „Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения“. Тя ще се открие на 2 април , от 18ч. В нея са експонирани свидетелства и архивни материали от фонда на музея – снимки, ръкописи, програми, афиши, писма и кореспонденция, запечатали активните творчески и лични контакти на Панчо Владигеров. Те са израз и на високата оценка на водещи музиканти и интелектуалци за таланта на композитора и неговото ярко присъствие в европейската музикална култура на миналия век.

Експозицията, посветена на 120-годишнината от рождението на твореца, е опит за представянето му в контекста на музикалното изкуство и музикалните традиции на миналия век, в обкръжението на най-ярките имена в европейската и световна музикална култура – композиторите Рихард Щраус, Золтан Кодай, Бела Барток, Дмитрий Шостакович, Джордже Енеску, Арам Хачатурян; диригентите – Бруно Валтер, Исай Дубровен, Херберт фон Караян, Едуард Мьорике, Джордже Джорджеску, Саша Попов, Евгени Светланов; пианистите – Алексис Вайсенберг, Дино Липати, Святослав Рихтер; цигуларите – Макс Розен, Густав Хавеман, Бронислав Хуберман, Давид Ойстрах, Леонид Коган; певци и музикални продуценти, както и други представители на интелектуалния елит на Европа през миналия век – поети, писатели, драматурзи, режисьори.

Идейната концепция е на директора на музея – Надя Сотирова и нейните сътрудници д-р Александър Лиалиос и Вероника Петрова, а художественото оформление е реализирано от д-р Стоян Бунджулов.

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано от музикална програма с творби на Панчо Владигеров, поднесена от ученици от НУМТИ „Добрин Петков“. Проектът е част от календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Къща музей “Панчо Владигеров” се намира в София, на ул. Якубица №10 и се помещава във фамилната къща на композитора, където той е живял от 1951 г. до смъртта си. От 2005 г. музеят отваря врати. В него може да се види автентична възстановка на кабинета на композитора и документална експозиция, придружена с оригинални документи, вещи и отличия. Днес музеят функционира и като музикален център – място за срещи, музика, хора и събития.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина