ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Състезание за ученици „Пътешествие в биологията“ организират в ПУ

Учениците с отлични постижения от първия етап на състезанието придобиват право на обучение по избрана от тях специалност в Биологическия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, без да полагат кандидат-студентски изпит

За трета поредна година, Биологическият Факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” организира ученическо състезание под наслов „Пътешествие в биологията”. Състезанието ще се проведе на 21.03.2020 г. (събота) от 8.30 часа в сградата на Биологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” с адрес: ул „Тодор Самодумов № 2 (Старинен град), гр. Пловдив.

Основните цели на състезанието са да се насърчи интересът към биологичните науки и повишаване на мотивацията за тяхното изучаване от учениците; създаване на образователна среда за изява на творческия потенциал на учениците и за интелектуално съревнование между тях; осигуряване на условия за подкрепа и бъдеща професионална реализация на изявени ученици в областта на биологията.

Кой може да участва?

Всички ученици от страната от 9 до 12 клас, които проявяват задълбочен интерес към биологичните науки, изучавани в обучението по „Биология и здравно образование” (IX – XII клас).

Състезанието „Пътешествие в биологията” включва два независими етапа – теоретичен и практически. Първият теоретичен етап е предназначен за ученици от XI и XII клас. Състои се от индивидуално решаване на тест за два астрономични часа, чрез който се измерват основни компетентности, придобити от учениците по време на тяхната общообразователна подготовка по предмета „Биология и здравно образование” (IX – X клас).

Вторият етап е предназначен за ученици от IX до XII клас. Състои се от отборно решаване на общо три практически задачи в екипи от по трима ученици за 90 (деветдесет) минути. Учебните задачи са свързани с извършване на. микроскопско наблюдение, лабораторен експеримент, анализ на ситуации, взети от научно-изследователската практика или реалния живот и др.

Оценяването на резултатите от задачите в първия етап и класирането на отборите във втория етап се извършват от комисии, съставени от преподаватели в Биологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”.

Учениците с отлични постижения от първия етап на състезанието придобиват право на обучение по избрана от тях специалност в Биологическия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, без да полагат кандидат-студентски изпит. Ученици, които успешно са решили задачите от първия етап на състезанието, могат да кандидатстват с получената от него оценка в кандидат-студентските изпити по биология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” през учебните 2020/2021 и 2021/2022 г.

Награди и вълнуващи изненади очакват ученическите отбори, постигнали най-високи и най-оригинални резултати от съвместното решение на практическите задачи през втория етап на състезанието.

Подробна информация за състезанието „Пътешествие в биологията” е публикувана на сайта на Биологическия факултет на ПУ „П. Хилендарски”: https://bio.uni-plovdiv.bg/bg/.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина