ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Откриха първата общинска детска ясла по методиката Монтесори в Пловдив

В Пловдив вече работи първата в България общинска ясла, в която деца се обучават по системата Монтесори. Иновативното обучение беше открито официално в детска ясла „100 усмивки“ от кмета на Пловдив Иван Тотев, заместник-кмета по образование Стефан Стоянов и кмета на район „Западен“ Димитър Колев.

„Виждам, че децата са спокойни и щастливи. Благодаря ви за грижите, които полагате за тях, както и за смелостта да се заемете с това предизвикателство“, обърна се към присъстващите кметът Иван Тотев.

От своя страна заместник-кметът по образованието Стефан Стоянов заяви, че подобно обучение е нямало как да се случи без усилията на кмета на Пловдив. „Той винаги е подкрепял такива авангардни идеи и има решаваща роля за този пореден успех“, заяви Стоянов, като отдаде дължимото и на екипа, който е обучил преподавателите. „Натрупахме сериозен опит с методиката Монтесори. Вече имаме второ училище, както и седем детски градини, в момента се подготвя и втора ясла и смея да твърдя, че това е една от значителните реформи в българското образование, като тя е обърната изцяло към децата“, допълни Стефан Стоянов.

Директорът на яслата Маргарита Иванова показа на своите гости по какъв начин се подготвят децата, а самите малчугани демонстрираха колко много са научили за изключително кратко време. В момента в яслата по метода Монтесори се обучават две групи от по 20 деца, които са на възраст от 8 месеца до 3 години. За тях се грижат специално обучени медицински сестри и педагози. Макар и на крехка възраст, децата вече усвояват умения, които са нужни във всекидневието им. За целта самата среда, в която се намират, е разделена на пет зони. В зоната за практически живот те се научават на елементарни умения като обличане, събличане, сгъване на дрехи, почистване на масата, както и на добри обноски. Тук са застъпени и упражненията за сръчност и мускулна сила. В зоната за сензорно развитие малчуганите се учат да развиват мускулната памет и сетивата си, а в третата усвояват броене, събиране, изваждане и количествена представа за нещата. Речевата зона помага за разширяване на запаса им от думи, с които разполагат, а в космическата децата получават знания за околния свят и за природата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина