ГрадътНовини

Първата в страната Демонстрационна зона на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа е в Пловдив

Предстои такава да бъде открита и на площ от 17 000 дка на територията на кооперация “Единство” до Пловдив

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри първата демонстрационна зона на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Пилотното й въвеждане е в Аграрния университет в Пловдив. Част от нея е и демонстрационен център, в който ще се обучават студенти, които ще имат възможност да сключват реални сделки с Китай.

След седмици предстои такава да бъде открита и на площ от 17 000 дка на територията на кооперация “Единство” до Пловдив.

Базата, която е създадена от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, ще създаде условия на младите хора от Китай и страните от Централна и Източна Европа да развиват електронна търговия чрез интернет платформа, която ще се използва и като дигитален склад на продукти. В търговския интернет обмен ще вземат участие студенти от Китай и страните от Централна и Източна Европа, които по този начин ще си партнират за сключване на реални търговски сделки помежду си.

Пред студентите Порожанов подчерта важността на стратегията за  цифровизация в земеделието.

„По света има стопанства, които се управляват от мобилните телефони. Ако изостанем в цифровизацията, ще изостанем и в конкурентоспособноста на земеделието ни”, заяви министър Порожанов.

Той припомни, че с активната роля на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ, България е пионер в земеделието и вече имаме изградени логистични центрове в азиатската страна.

Директорът на центъра Васил Гелев представи работата на демонстрационната зона и допълни, че е важна колаборацията между младите хора и земеделието. На откриването присъстваха ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, заместник-кметът на Община Пловдив Розалин Петков, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров, председателят на Селскостопанската академия проф. Васил Николов, представители на китайското посолство и др.

Демонстрационната зона беше договорена при срещата на премиера Бойко Борисов с китайския му колега Ли Къцян през миналата година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина