Прогноза: Инфлационният натиск отслабва догодина

Гласове Живот Новини

Неравномерната ваксинация в световен мащаб ще задълбочи икономическото развитие на различни скорости

Догодина инфлационният натиск ще отслабне. Това прогнозира изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев. Той предупреди пред БНР, че неравномерната ваксинация в световен мащаб ще задълбочи икономическото развитие на различни скорости.

Тази тенденция се забелязва и в Европа, но догонващи държави като България не трябва да се фокусират единствено върху средствата, които се очакват от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Европа не трябва да пренебрегва проблеми като миграционния натиск и климатичните промени, предупреди Георгиев.

Когато говорим за догонваща икономика, каквато е тази на България, е съвсем естествено да сме свидетели на покачване на цените, особено в сферата на услугите и това е процес, който е до голяма степен естествен, когато в един по-средносрочен план ставаме свидетели на изравняване на самите равнища между т.нар. стари и нови членки на ЕС“, посочи експертът.

 

Споделете ни във:

1 thought on “Прогноза: Инфлационният натиск отслабва догодина

  1. какво общо има ваксинацията? В Израел, отличника по ваксиниране, отново има стотици заразени. Новият Делта вариант изобщо не се интересува от вакснацията и си заразява на общо основание. А след него се очакват и други варианти…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.