БългарияВластГласовеМненияНовиниПод лупа

Мобилен оператор: Заповедта на КЗП не забранява индексацията на цените

Телекомът изненадан, че министерството комуникира по социалните мрежи

В официална позиция, разпространена днес по медиите от А1 отговориха на Корнелия Нинова по повод заповедта за забрана на увеличението на цените от мобилните оператори.

В нея от телекома изразяват изненада и съжаление, че се налага да общуват с министъра на икономиката и индустрията чрез социалните мрежи вместо в пряк и разумен диалог, каквото намерение били изразили още от самото начало на комуникационната кампания за индексация.

От централата на дружеството потвърждават, че вчера са получи заповед, издадена от Комисия за защита на потребителите, с която на основание на Закона за защита на потребителите се оспорва избрания от компанията начин за индексация на цените.

“Важно е да се отбележи, че заповедта не забранява индексацията по принцип, а означава, че не се приема планът на компанията да извърши индексацията на една стъпка, вместо на две, като я отложи максимално във времето. Това означава, че никой не оспорва правото ни да индексираме. Тази възможност е залегнала в договорните ни отношения от много години и никога досега не сме я ползвали. Имахме правната възможност да индексираме и миналата година, както и в началото на тази, но не го направихме. До последно се опитвахме да поемем удара от инфлацията и да не повишаваме цените си, но в дългосрочен план това вече е невъзможно, затова увеличението е неизбежно, макар и в минимален размeр”, пише в позицията.

От централата на мобилния оператор твърдят, че в последните две години на пандемията услугите им са ключови за нормалното протичане на обществения и икономически живот. Казва се още, че България беше една от страните, в които потребителите не усетиха претоварването на мрежите за разлика от редица европейски държави: “ние осигурихме свързаността, необходима за нормалното функциониране на гражданите, институциите и бизнеса.”

В този смисъл операторът смята, че “сериозният политически отпор, който срещаме, е продиктуван от популизъм, а не от най-добрия интерес на потребителите. Инфлацията в страната е факт и тя се отразява негативно върху всички сектори на икономиката с ръста на цените на горивата и електроенергията и стоките от първа необходимост. За съжаление вместо да се фокусира върху истинските икономически проблеми, Министерството на икономиката и индустрията търси лесни начини за отвличане на вниманието, като атакува една от индустриите, която открито и прозрачно комуникира с клиентите си предстоящи промени на цени.

Ролята на държавата и в частност на Министерството на икономиката и индустрията е да намери най-добрия баланс между нуждите на бизнеса и тези на крайните потребители. Инфлацията и растящите цени поставят фирмите пред сериозни предизвикателства да продължат да работят нормално в полза на клиентите и обществото. За съжаление комуникацията не се провежда с цел намиране на взаимноизгодно решение, а чрез натиск и непазарни послания, което за нас е напълно неприемливо. Готови сме да съдействаме на Министерството на икономиката и индустрията да работи по осветляването и разрешаването на истинските проблеми на нашата индустрия като пиратството на авторски ТВ права, избягване заплащане на ДДС и други данъци, ползване на незаконни фиксирани мрежи.

Всяка намеса на държавните институции в процеса на свободно предлагане на стоки и услуги трябва да бъде в съответствие с пазарните принципи и действащото законодателство и ние ще отстояваме позицията си по всички предвидени от закона начини и в най-добрия интерес на нашите клиенти.”

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина