ВластГласовеЗдравеМненияНовиниПУЛС

Министърът на здравеопазването прогнозира нова вълна от Covid още през лятото

Стойчо Кацаров: Дали ще е така, не може да се прецени, защото във ведомството няма аналитични доклади колко души са се срещнали с вируса

Експертите очаквали пик през есента

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров допусна, че нов пик на заразените с коронавирус в България може да има още през лятото.  Той критикува предходните управляващи, че няма никаква информация и анализи за разпространението на заразата, което не позволява да се направят обосновани прогнози. Министърът обяви пред Nova тв, че експертите очакват пик през есента.

„Но дали ще е така, не може да се прецени, защото във ведомството няма аналитични доклади колко души са се срещнали с вируса“, допълни той.

Затова е възложил на Центъра за обществено здраве да направи доклад, а обяви, че в понеделник ще има презентация от частна фирма за разпространението на заразата през последната година. Очаква се тя да даде първоначална представа за разпространението на вируса, а със софтуерни компании са водени разговори да се проведе мащабно проучване.

В понеделник ще има нови правила за анализирането на пробите, за да не се забавя с месеци информацията за инфектирани българи с нови варианти на коронавируса, както се случи с индийския вариант, обяви още Кацаров.

10% от пробите ще се секвенират, смисълът е да се изолира веднага заразеният, заяви Кацаров. Обвини за забавянето предшественика си и пенсионирания с негово решение Тодор Кантарджиев като директор на Националния център по заразни и паразитни болести, където се прави секвенирането.

Източник: Dnevnik/снимка: Георги Кожухаров

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. А какво правихте до сега,защо няма аналитични доклади?А сега ще има ли?Наслушахме се на глупости

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина