ГласовеМненияНовиниПод ножа

БХК: Кой настанява украински бежанци в лагера за задържане на незаконни мигранти в Елхово?

Български хелзинкски комитет сигнализира,  че тази сутрин 25 новопристигнали от Украйна бежанци са били закарани и настанени във фургоните в двора на Регионалната дирекция „Гранична полиция“  в град Елхово. Центърът години наред бе подготвян и оборудван да функционира като специален дом за принудително настаняване (задържане) на незаконно пребиваващи чужденци към Дирекция „Миграция“ на МВР.

В групата има 10 деца, едно от които – бебе.

„Вече пети месец Българският хелзинкски комитет настоява пред отговорните за управлението на бежанската криза държавни институции да не използват фургонния център в Елхово за настаняване на бягащите от войната в родината си украинци. Тази практика противоречи не само на закона, но и на елементарната човещина“ заявяват от БХК.

От там припомнят, че центърът в Елхово е изграден от метални фургони, част от които през лятото все още не бяха свързани с канализация, течаща вода и електричество . Не е ясно дали към днешна дата тези проблеми са отстранени. Отопляват се с конвекторни печки, които не са безопасни за деца. Липсват елементарни битови условия, няма и възможност за осигуряване на топла храна, единствено допустима по закон за изхранване на деца. Липсва какъвто и да било достъп до административни и социални услуги, неясно е как и дали изобщо ще има организирана медицинска помощ на място.

„При тези условия тази сутрин там са откарани хора с деца без на настанените, или на която и да било от работещите с бежанци организации, да бъде отговорено на следните въпроси:

  • Кой е разпоредил настаняването на новопристигащи от Украйна бежанци в центъра за задържане на МВР в Елхово?
  • Как ще се осигурят базовите – гарантирани по закон и разписани в хуманитарната програма на правителството – нужди на уязвимите групи, каквито са и децата?
  • Кой на място отговаря за обгрижването на тези хора, какъв е бюджетът за издръжката им и какво включва тя?
  • Колко дълго ще останат хората там?

Настояваме за спешна среща на гражданските организации, подпомагащи бежанците, с ръководството на определената от служебното правителство нова Временна оперативна група, отговорна за координацията на дейностите за украинците под временна закрила.

За пореден път настояваме и за прозрачност в работата ѝ, и за елементарно човешко отношение към бягащите от войната в Украйна хора, които са потърсили закрила в България“, заявяват от БХК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина