БългарияВластГласовеМненияНовиниПод лупа

АПИ отрича да ремонтира здрави пътища в Пловдивско

Агенцията влезе в обяснителен режим по повод публикации на протестиращи във Faceboоk

„Обновяването на участъци от Подбалканския път и на трасето за Кръстова гора е необходимо за безопасността на пътуващите“ (СНИМКИ)

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви, че не ремонтира здрави пътища, а обновяването на участъци от Подбалканския път и на трасето за Кръстова гора е необходимо за безопасността на пътуващите. Уточнението било направено, заради „манипулации и внушения в социалните мрежи, че се ремонтират здрави пътища.“ Приложени са и снимки, като доказателствен материал. Част от тях са правени по време на студения сезон, като не става ясно коя от кой път е.

Започнатите през седмицата ремонти на 7,6 км от Подбалканския път I-6 между Карлово и с. Васил Левски и на 31 км от третокласния път III-861 Югово – Лъки – отсечката за Кръстова гора, са необходими за безопасността на пътуващите.

Определените като „здрави“ пътища са с амортизирана настилка, слаба носимоспособност, множество пукнатини, деформации, нарушено отводняване, стари мантинели и това е видно от снимките, които прилагаме.

Именно поради това проектът за ремонт на трасето от Подбалканския път предвижда полагане на геомрежа за усилване на пътната конструкция, цялостна подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването. Трасето ще е с нови бетонови бордюри, облицовани окопи, мантинели, знаци и маркировка.

Подбалканският път е алтернативно трасе на автомагистрала „Тракия“. По  него ежедневно преминават над 10 000 превозни средства. Преди 17 г. е обновен горният асфалтов пласт, но с това не се подобрява носимоспособността му – важен елемент за безопасната експлоатация на трасето. Със завършването на строителните работи до края на септември шофьорите, които пътуват по направлението София – Бургас ще могат да използват първокласния път като алтернативен маршрут при предстоящия ремонт на АМ „Тракия“ в участъка между Чирпан и Стара Загора.

Ремонтът на 31 км от път III-861 Югово – Лъки, по който се пътува до едно от най-светите за християните места в Родопите – Кръстова гора също е наложителен и необходим. Третокласният път е единствена пътна връзка на Община Лъки с областния център Пловдив и е най-пряка връзка на областта с община Баните в Смолянска област. Пътят, построен през 50-те години на миналия век, ежедневно се ползва от тежкотоварни камиони, превозващи суровина от предприятията за добив и преработка на оловно-цинкова руда в района. Трасето преминава през тежък планински терен, с голям надлъжен наклон и в по-голямата си част е без необходимия габарит.

Проектът включва ремонт и усилване на съществуващата асфалтобетонова настилка, както и на съоръженията по трасето, укрепване и обезопасяване на скатовете, осигуряване на отводняване, обновяване на всички пътни принадлежности – ограничителни системи, знаци и хоризонтална маркировка.

От всичко посочено е видно,че това не са „здрави“ пътища и ремонтът им сега е повече от необходим за безопасността на всички пътуващи.“

Източник: АПИ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина