7 месеца по-рано: Метаморфозите на стария тютюнев склад – от „Хилтън“ до „Сити тауър“

Гласове

В контекста на днешните събития – събарянето на един от складовете в Тютюневия град, за който ни лъгаха, че ще бъде ремонтиран, Под Тепето ви припомня разследване, с което Надя Петров се зае още през август миналата година. Ето какво откри тя, няколко месеца преди да се случи непоправимото за архитектурната перла.

… И от Красимир Гергов до сеньор Алемано

Автор: Надя Петрова

Старият тютюнев склад на гърба на автогара „Юг“ отдавна вече е разкошна дрипа, към която никой не посяга. С годините става все по-олющен и грохнал, но фасадата му на достолепен титан си остава. Керемидите на покрива са изпочупени,  стъклата също, храсти се опитват да пуснат корени нависоко, две дървета са сврели клоните си в яките му зидове и ако така върви, някой ден ще ги пробият. Входът с арките откъм ъгъла от години е зазидан с тухли.

От 6 години тютюневият склад е собственост на преобладаващо италианското дружество „Пи Джей трейд“ООД. То обаче не е първият му купувач в по-новата история, а най-малко третият.

Продажбите на тютюневите складове започнаха около 2005 година, когато на няколко серии десетки предупредени за „пазара“ лица и фирми ги изкупиха с търговска и инвестиционна цел. Доста от първите купувачи веднага след това обявиха складовете за продан на цена, която значително надвишаваше първоначалната, поискана от държавния „БТ холдинг“ .

Кой е първият купувач на стария склад зад автогарата не се знае, но вторият е видим от Търговския регистър. През 2009 г. столичният бизнесмен Красимир Гергов го купува и заедно с това регистрира фирмата „Одрин 8“ЕООД. Името е всъщност адресът на склада в Пловдив. Дружеството е с капитал 5000 лева, а учредителният протокол е съставен в началото на април. Красимир Гергов е считан за най-влиятелната фигура в рекламния и медиен бизнес, инвестира в голф игрища, в тютюневи складове и Бог знае в какво още. 

На 6 юли 2009 г., тоест 3 месеца по-късно, Гергов продава фирмата „Одрин 8“ЕООД на „Пи Джей трейд“АД. Преди това едноличният собственик драстично увеличава капитала от 5000 на 2 505 000 лв., които разбива на 50 дяла, всеки на стойност 50 100 лв.  

След вписване на увеличението на капитала, Гергов прехвърля всичките 50 дяла на „Пи Джей трейд“АД срещу сумата от 4 700 000 лева без ДДС. От което излиза, че маститият софиянец е получил за сградата почти 2.2 млн. лв. За колко я е купил преди това и какво е спечелил от продажбата … Тази тайна не ни интересува.

Изпълнителен директор на „Пи Джей трейд“ по това време е Фабрицио Алемано. Фирмата е с пловдивска регистрация, акционерите ? са предимно италиански граждани и дружества, а предметът ? на дейност е „придобиване, управление, експлоатация и разпореждане с недвижими имоти“.

Впоследствие италианските инвеститори започват преговори с хотелската верига „Хилтън“, като възлагат на архитектурно-проектантското студио „Ер Те Консулт“ да изготви проект на склада, така че той да стане хотел, съобразен с изискванията и параметрите на „Хилтън“. Разбира се, преди това сградата е трябвало да бъде съборена, за да се изгради на това място 17-етажен обект.

Целият склад е разположен върху 1464 метра, а разгърнатата му застроена площ е над 5000 метра.

„Пи Джей Трейд“ подготвя рекламни материали и започна активна презентация на проекта в чужбина, а също и пред  казахстанския посланик у нас, като търси фондове за финансиране.  

Проектът е наречен  „Многофункционална жилищна сграда с хотелска и търговска част, супермаркет и паркинг“.

В началото на 2014 г. „Под тепето“ алармира, че въпреки че проектът е спечелил приза за Луксозен обществен проект от годишните VIP Property Awards 2013, пловдивската гилдия от архитекти е категорично против изграждането на 17-етажен гигант в полето на тютюневата история на града.

В годишния отчет за 2014 г. „Пи Джей Трейд“ се казва, че дейността на дружеството е насочена към „подпомагане и финансиране на реализиращия се проект „Сити тауър“ – многофункционална сграда с хотел, офиси и жилищна част.

Най-големият акционер в „Пи Джей Трейд“АД е регистрираната у нас „Кари 9“ЕООД с едноличен собственик Роберто Тронкони, която държи 150 акции от всичките 500 в дружеството. Останалите акции са разпределени между физически лица и още една фирма съдружник – „Имобиларе Падана“ЕООД, която има 50 дяла. Шеф на дружеството е Георги Бранеков.

„Бранеков е в отпуска“, съобщиха от компанията. Веднага след като се върне на работа, отново ще го потърсим, за да разберем на какъв етап са инвестиционните намерения и дали проектът за гигантска сграда зад автогарата е променен.

ТЮТЮНЕВИ СКЛАДОВЕ В ПРЕГРЪДКАТА НА ИТАЛИАНЦИ

… и отвътре„Пи Джей Трейд“ не е единствената италианска фирма, инвестирала в тютюнев склад.

Още при първата продажба складът, който днес е на „Блек сий инвестмънт“АДСИЦ, бе закупен от италианци. Става въпрос за сградата до Бетонния мост и автогара „Юг“, която от две години е „опакована“ в черно стъкло. Отвътре е руини, отвън – окачена фасада.

Пак италианци – братята Каральо, са собственици и на склада на благодетеля Димитър Кудоглу, който е на ъгъла на ул. „Иван Вазов“ и „Капитан Андреев“. Купувачите вече десетина години нищо не правят по обекта. Вероятно изчакват кризата да се оттече, за да спечелят от инвестицията.

Авторът е издател на Agroplovdiv.bg

Споделете ни във:

4 thoughts on “7 месеца по-рано: Метаморфозите на стария тютюнев склад – от „Хилтън“ до „Сити тауър“

  1. Интересно, с каква позиция ще излезе мамин Тотю?
    Дали ще има виновни и наказани!? Как мислите? 🙂

  2. Ако се съобразят с архитектурата на сградата да правят каквото искат. Ако ще не Хилтън ами МОЛ да е но нека да си остане във същият вид. Тотев не мълчи ами кажи какви си ги надробил мишко!!! Не вярвам да си толкова тъп да разрешиш тази глупост.

  3. Законът забранява на инвеститора, който и да е той, да руши сграда паметник на културата! Собствениците на съд и запор на дейността им на обекта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.