ГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Славчо Атанасов с питане до транспортния министър за съдбата на  Бетонния мост

„Единственото, което е по силата на Община Пловдив е спешно да осигури финансиране за изграждането на нов Бетонен мост и да се моли на НКЖИ да спази устното си обещание, че няма да бута моста, преди да има пробив“, категоричен е Атанасов

Съдбата на Бетонния мост в Пловдив влиза в Народното събрание. Народният представител от ПГ „Обединени патриоти“ е внесъл днес питане по темата до Росен Желязков, министър  на транспорта.

„С настоящия въпрос  искам да заостря вниманието Ви върху казуса около премахването на едно възлово инфраструктурно съоръжение в град Пловдив, известно сред пловдивчани като Бетонния мост. Има стартирана процедура, според която дори е избрана фирма, която да го събори. Това предизвиква сериозно напрежение сред жителите на Пловдив, което заплашва да ескалира в най-скоро време. Мостът е ключов за връзката между районите „Централен“ и „Южен“. Ако бъде премахнат, район „Южен“ ще бъде изцяло откъснат и блокиран от останалата част на града. Тази ситуация не е взета под внимание и не се отчита като обстоятелство, което ще създаде огромни трудности на пловдивските граждани.

Запознавам Ви накратко с хронологията на проблема:

Преди година за разглеждане в Общински съвет бе внесено предложение, с което Община Пловдив дава съгласие за проекта на НКЖИ, който включва изграждане на високоскоростна жп линия, за чието изграждане е необходимо премахването на Бетонния мост. Като компенсация НКЖИ предлага и поема за своя сметка изграждането на пробив под Централна гара.

След като възникна огромно брожение в града, предложението бе отложено за следващо заседание на Общинския съвет.

На проведените срещи с НКЖИ стана ясно, че Бетонният мост няма как да бъде запазен и това не е техен ангажимент. Не са техен ангажимент и развръзките на бъдещият пробив под Централна гара. Не е техен ангажимент и магистралният водопровод, стоящ на пътя на бъдещият пробив. Всичко това е бъдещ финансов ангажимент на Община Пловдив.

Проведе се ново заседание на Общински съвет, където, след осъществен натиск от правителството, управляващите в общината прокараха решението да се даде съгласие на НКЖИ, за да не се спира усвояването на евросредства. Забележете, в това решение НКЖИ не е поемало никакви ангажименти за запазването на Бетонния мост, освен устно уверение, че няма против Община Пловдив в бъдеще време да изгради за своя сметка нов Бетонен мост, който да спазва изискванията за високоскоростна железница. Тогавашната управа на града пробва да разсее напрежението като заяви, че ще търси варианти, в които НКЖИ да изгради освен подлез – и мост. Но към днешна дата НКЖИ няма поет такъв ангажимент, а с горното решение зелената светлина е дадена и ръцете им са развързани да правят каквото си поискат с Бетонния мост.

В съответствие със своята програма, преди месец НКЖИ пусна обществена поръчка за пробива, в която поръчка ясно е записано премахването на Бетонния мост във времеви порядък по усмотрение на фирмата, спечелила поръчката.

Към днешна дата, юридически НКЖИ няма никакви ангажименти за запазване на Бетонния мост, като дори не е изпълнила устния си ангажимент отпреди година, че първо ще изгради пробива, а тогава ще бутне моста.

Община Пловдив няма никакви юридически способи да спре бутането на моста.

Единственото, което е по силата на Община Пловдив е спешно да осигури финансиране за изграждането на нов Бетонен мост и да се моли на НКЖИ да спази устното си обещание, че няма да бута моста, преди да има пробив.

Още един проблем ще възникне около изграждането на развръзките и разширенията пред и след пробива и на евентуалния нов мост, защото ще се влезе в конфликт с концесионера на Централна гара.“

Отговорите, за които настоява екскметът на Пловдив са:

Ще бъде ли премахнат Бетонния мост в Пловдив и каква ще бъде съдбата на район „Южен“ след това?

Какви мерки ще предприемете, за да направите възможно запазването на това ключово за града ни съоръжение?

Ще поемете ли официален ангажимент пред пловдивчани за запазването на Бетонния мост?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. НЕ ПРОСТО (ОПРОСТЕНО): „…развръзките и разширенията пред и след пробива . . . ще се влезе в конфликт с концесионера на Централна гара…“ АМИ В КОНФЛИКТ С НАСЕЛЕНИЕТО, ПЕШЕХОДЦИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗА КОИТО СТАВА НЕПРОХОДИМА ЦЯЛАТА ТАЗИ ЗОНА НА РАМПИ, ПОДЛЕЗИ, ТУНЕЛИ, СТРАХОВИТИ ПИКАЛНИЦИ И ПЛАВАТЕЛНИ ЧОРБИ; КАКТО И НА ТРАФИКА НА КОЛИ И АВТОБУСИ.
    БУДАЛИ СА ПРОЕКТАНТИТЕ НА „ПОДЛЕЗИ“ В ПЛОВДИВСКИТЕ ВИСОКИ ПОДПОЧВЕНИ ВОДИ.
    МИЖАВОТО ТУНЕЛЧЕ КЪМ КОЛОВОЗИТЕ ПРИ ВСЕКИ ДЪЖДЕЦ ПОКАЗВА ЩО ЗА „СТОЛИЦА“ СМЕ.
    С АЖУРНИ СТОМАНЕНИ ПРЕМОСТВАНИЯ МНОГО ПО-ЛЕСНО, БЪРЗО И ЕВТИНО КИТАЙЦИТЕ ПРЕКОСИХА ПОЛОВИН АФРИКА ЗА ТРАФИК И ЖП НАД ЖИРАФИТЕ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина