АктуалноГласовеИзбориМненияНовиниПод ножа

Скандален брифинг в ГЕРБ Пловдив

Мараджиев: Няма нищо лошо да си богат и да си кмет, лошо е, когато си забогатял като кмет

Политическа поръчка от опоненти била атаката срещу кмета на Стамболийски

Той заяви, че всичко това е политическа поръчка срещу него, която идва от БСП, защото откакто той е областен координатор на ГЕРБ, червените имат само два кмета в областта

„Богат съм, защото съм градил цял живот. Моето семейство е моята крепост, семейството на сина ми е неговата крепост. Със съпругата ми имаме законно придобити пари и имоти и сме платили данъци за това.“

Накрая областният координатор на ПП ГЕРБ в оставка заплаши журналиста Спас Кузов

Георги Мараджиев, който е кмет на град Стамболийски и областен координатор на ГЕРБ за Пловдивска област свика извънреден брифинг в партиен офис, след излъчен материал в стил „Апартаментгейт“ по btv, за да даде обяснение.

Той започна с факта, че е депозирал оставката си като координатор на управляващата партия, защото в ГЕРБ са „морални хора и поемат отговорност“. От думите му стана ясно, че оставката е депозирана в Изпълнителната комисия, но върховният орган на партията ще се събере, за да вземе решение по казуса, едва след като приключи проверката по изнесената информация на репортерите от телевизията, че притежава 5 апартамента в луксозен морски курорт, придобити по време на мандата му и е декларирал 2,5 млн. лв. лични приходи само за година.

Това фактически означава, че Георги Мараджиев ще продължи да изпълнява функциите на областен координатор, но в оставка.

С казуса се занимава и КПКОНПИ. Ведомството, ръководено от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, разследва и серията от сделки с апартаментите на Слънчев бряг. Срещу името му в сайта на КПКОНПИ има само „уведомление“.

Кметът на Стамболийски се бе подготвил с разпечатки на данъчни декларации и протоколи от общи събрания на фирмата, които доказват, че преди да стане кмет е имал над 600 000 лева лични средства от дивиденти и 4 апартамента на Слънчев бряг по 50-60 кв.м., чиято пазарна стойност в момента е между 30-35 хил. евро единия.

„Със съпругата ми имаме законно придобити пари и имоти и сме платили данъци за това“, обясни областният координатор на ПП ГЕРБ-Пловдив.

Той попита репортера на btv колко точно апартамента има, защото не могъл да разбере от материала по телевизията. След уточнение на колегата, че има още апартаменти на името на сина му и на внуче, Мараджиев заяви:

„Богат съм, защото съм градил цял живот. Моето семейство е моята крепост, семейството на сина ми е неговата крепост. Какво притежава той, питайте него.“  

На брифинга, заедно с екипа на btv дойде Атанас Мавродиев, който също се състезаваше за кметския пост в Стамболийски и развя листове А4, за които твърдеше, че са копие на Нотариален акт по сделката за 2,5 млн.лева, осъществена от Мараджиев през 2017-а година. Той попита защо не е платено ДДС по сделката и защо данъчната оценка на имота била толкова ниска.

Съдът остави за постоянно в ареста Атанас Мавродиев

Става дума за продажба на земите под халетата и производствените сгради на семейната фирма, които са продадени от Георги и съпругата му на техния син Рангел.

Кметът на Стамболийски заяви, че брифингът е за журналисти и няма да отговаря на въпросите на човек, осъден на втора инстанция за злоупотреба с евросредства.

След като въпросът за ДДС-то бе зададен от журналист, отговорът бе, че ДДС по сделката не е платено, защото не се дължи и препоръча на репортера да се консултира с финансист.

Следващият спор между разследващия репортер на телевизията и кмета Мараджиев бе на тема защо до сега повече от месец е отказвал интервю по темата. Отговорът на кмета бе, че има право да отказва и напомни на колегата, че вече му е обяснил: заради източниците ви, един, от които присъства в залата.

Припомняме, че в края на януари Мавродиев се появи на пресконференция в областната управа, където всички институции даваха данни докъде е стигнало разследването за отровената риба в Марица и заяви, че иска да уведоми Дани Каназирева, че тръбите на предприятието „Полипласт Мараджиев“ са заустени към реката и фирмата няма пречиствателна станция.

Кметът на Стамболийски заяви, че всичко това е политическа поръчка срещу него, която идва от БСП, защото откакто той е областен координатор на ГЕРБ, червените имат само два кмета в областта.

Накрая областният координатор на ПП ГЕРБ в оставка заплаши журналиста Спас Кузов, който също е участвал в разследването, но зададе въпрос защо 7 месеца преливникът на обратните води на Стамболийски, излива аварийно мръсна вода в река Марица.

„Аз с вас, г-н Кузов, ще си поговоря на една друга пресконференция. Имам едни подхвърлени записи как искате пари от един колега, ама ще ги пусна друг път на друга пресконференция. Ще бъде интересно за журналистите как обикаляте по кметовете и искате пари да им защитавате интересите в медийното пространство. Ще бъде много интересно.“

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина