БългарияГероите на деня

Жители на „Северен“ пред Славчо Атанасов: Не искаме втори Гърмен, но сме изоставени от общината – помогнете!

Проблемите в смесените махали ескалират, когато властта отсъства. Недопустимо е при наличие на такъв сериозен проблем един кмет да не намери време да чуе и двете страни, заяви народният представител

„Ние не искаме втори Гърмен, но не можем да живеем така и да търпим безобразията на роми от Шекер махала. А властта я няма никаква – нито община, нито полиция идва при нас“. 
Това заявиха в приемната на народния представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов представители на Инициативен комитет от кварталите „Тодор Каблешков“ и „Панайот Волов“ в район „Северен“. Днес, на съвместна пресконференция със Славчо Атанасов и общинските съветници д-р Лилия Учкунова и Слави Георгиев  те настояха за незабавно влизане на общинската управа и оторизираните органи в правомощията си за установяване на ред в смесената махала. 
Хората от излъчен Инициативен комитет от няколко години занимавали всички институции в града с проблемите си,  но без резултат. Кметът на район „Северен“ е информиран многократно писмено, устно и с посещение на група граждани, а резултати никакви. При г-н Тотев не можем да допрем – опитахме да му предадем жалбите ни с 260 подписа по време на едно публично събитие, той ги взе, но и оттам нищо“,  заявиха Иван Ерменлиев, Ангел Гърнев, Златка Ерменлиева. 
Така стигнали до д-р Лилия Учкунова, отправила вече питане в Общинския съвет, и до приемната на Славчо Атанасов, който се ангажирал с това хората там да бъдат чути и се направят постъпки за влизане на общината и органите на реда в правомощията им. 
От Инициативния комитет признават, че има напрежение между българи и роми в кварталите им, но казват, че те не са „срещу циганите, а – срещу нарушителите“. 
„Няма спасение от уличните тържества на открито по всяко време на денонощието. Музиката и шума са нетърпими. Ромите отглеждат животни в къщите си – миризмата по улиците „Делянка“ и „Подрумче“ е нетърпима. По зелените площи и детските площадки се отглеждат крави и коне, което ги прави неизползваеми, а и опасни за децата“, разказаха Иван и Ангел. 
По думите им поголовно се изсичат дърветата в парк „Герена“, граничещ с кв.“Т. Каблешков“, това става пред очите на всички, но никой нищо не прави. Кражбите и нападенията там са ежедневие, както и незаконните строежи и нелегалната търговия. „Когато се обадим на 112 ни препращат към районното, като дойдат от районното – ако дойдат, постоят, позавъртят се и си тръгнат“, разказаха Иван и Златка. 
„Обществена тайна е че мургавите жители на района не плащат данъци, живеят на социални помощи, изхвърлят тонове боклуци извън кофите, а тези които са в контейнерите преравят или палят. Цяла зима палеха – нетърпимо беше“, разказаха още от Инициативния комитет.
В подкрепа на думите им оператор на телевизия „Скат“ сподели как по време на снимки на място е бил не само свидетел на казаното, а и на реплики от рода на „Българите да си отиват на село!“ и „Ние сме мюсюлмани, вие християните – под ножа!“.
 „Чашата на търпението преля след 26 май, когато в махалата се проведе демонстрация на циганите в подкрепа на събратята им от Гърмен. Тази подкрепа се изразяваше в изключително шумно викане с непоносимо висока музика, а след многобройните сигнали, реакцията на полицията бе идването на два пъти на патрулна кола, която престоя по няколко минути в края на улицата. И това продължи до 21 часа,“ разказаха Иван и Златка. 
От Инициативния комитет настояват всички институции да прилагат силата на законите с еднаква тежест за всички граждани. По думите им решение е осигуряването на помещение за ромските тържества, видимо присъствие на органите на реда в смесените квартали, пренасочване на общински охранители територията на района за обществените площадки, паркове и зелени площи и т. н. Инициативният комитет дори предлага помощта си и настоява, ако е необходимо, да бъде създаден районен съвет за тази цел. Хората недоумяват защо преди две години ОбС ги е лишил от пенсионерския клуб на ул. „Делянка“ №7, продавайки го за склад слещу 29 000 лева.
Народният представител и кмет на Пловдив в мандат 2007-2011 Славчо Атанасов  се ангажира да съдейства, както и постави  проблемите на хората до вътрешното министерство и колегите си в Народното събрание.
„Когато властта се оттегля от подобни квартали – те се превръщат в гета“, категоричен бе общинският съветник Слави Георгиев. 
„Опитът показва, че това малцинство, когато види, че институциите проявяват безхаберие, започва да се държи по-агресивно и безпардонно. Точно по тази причина , недопустимо е при наличие на такъв сериозен проблем един кмет да не намери време да се срещне и с двете страни – както с хората, отправили жалбите, така и с ромите“, заяви Славчо Атанасов. Той припомни, че и по време на неговото управление в град Пловдив е имало моменти с напрежение в етническите квартали, но навременният диалог с местните лидери и съвместната работа с органите на реда е предотвратила ескалирането им.
„За всички ни е ясно, че тези проблеми и напрежението в етническите квартали на Пловдив не са от вчера. Проблемът е, че липсва реакция от страна на всички свързани с реда и сигурността институции, които не вземат адекватни мерки за недопускане на ескалация на напрежението, което в даден момент няма да бъде овладяно. Ако не се реагира навреме, ще стане като в Гърмен“, каза още Славчо Атанасов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина