Захарта скочи с 22 процента след арестите в Пловдив, събират кинти за политика

Героите на деня

Image title
Точно преди 20 дни търговци на захар предупредиха за арести в бранша и рязък скок на цените на бялата стока. И двете прогнози вече са факт. Цената на дребно в магазините вече скочи до 2 лева за килограм, пише www.vevesti.com.
На 16 февруари 11 души бяха задържани при акция „Вносителите“ , като обвинението срещу тях е , че не са внесли 7,5 милиона лева след като са търгували със захар , внос от Гърция. Вчера пък Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчете 22 % скок в цената на едро на захарта за последния месец.
Има ли дирижирана захарна афера? Този въпрос задават търговци на така важната суровина след бруталния скок на цената. На 11 февруари пред Под тепето търговец на захар обяви, че очаква атака срещу няколко фирми-вносители. „Готвят се арести , като целта е да бъде ударена конкуренцията на голям вносител на захар“, заяви бизнесменът няколко дни преди акцията. Неговата версия бе, че целта на предстоящата атака е да се игнорира конкуренцията, тъй като в България се очаква голяма пратка от Южна Америка. Ние ще бъдем принудени да спрем работа поне за месец- два. Всъщност това време е достатъчно да се появи дефицит на пазара, а внесеното количество захар да бъде пласирано и то на по-висока цена През последните месеци цената на килограм се вдигна от 1,20 до 1,80 точно заради подобни машинации и сега очакваме, че цената ще удари 2,10. Това естествено ще рефлектира върху потреблението и ще удари по джоба потребителите, каза вносителят. Хора от бранша предвиждат още увеличение в цените на захарта и прогнозите са, че цената може да стигне до 2,40.
Най-кофтито в цялата тази операция с вдигането на цената на захарта, е че ще се акумолират пари за бъдещи политически проекти, които с целия си блясък ще се проявят тази изборна есен. Подобен експеримент се прави и с цените на дизела и бензина, производството на които у нас въобще не зависят от международните борсови цени и събитията в Либия, допълват от www.vevesti.com.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.