БългарияГероите на деня

Вътрешният министър поиска службите да бъдат още по-екипирани след днешното учение

Всички показаха страхотен професионализъм, похвали действията на всяко от звената по системата Румяна Бъчварова

Преки заплахи няма, но съществува реален риск, каза главсекът на МВР Георги Костов

Още по-екипирани да бъдат службите за сигурност, за да се справят в сложни ситуации по-успешно. Това поиска вътрешният министър Румяна Бъчварова след днешното мащабно антитерористично учение, в което участие взеха над 300 души от всички звена на МВР, ДАНС, Спешна помощ, военни и военна полиция, прокурори. Всички показаха страхотен професионализъм, похвали действията на всеки от елементите по системата Бъчварова. Главният секретар на МВР Георги Костов пък изрази задоволство от осъществения много бърз обмен на информация и добрата координация между участниците в реално време.

Това е поредно антитерористично учение, което се провежда на територията на страната ни. Основна цел в работата на МВР е да поддържа готовността за реакция при евентуална терористична заплаха с оглед на различни ситуации и опасности. Убедени сме, че това е начинът да поддържаме подготвеността на нашите сили. Чрез провеждането на подобни учения се дава възможност за установяването на евентуалните пропуски и разработване на начини за преодоляването им. В хода на  тактическите действия се установяват в детайли проблемите при реакция и при разследването на съответните ситуации. Това е една изключително добра практика, която ще продължим, защото, освен да работим за предотвратяването на евентуални терористични заплахи, наша отговорност е да поддържаме готовността за реакция, каза още вътрешният министър.  Тя уточни, че тепърва предстои анализ, който ще покаже евентуалната необходимост от оптимизиране на общата организация и изграждане на ясен алгоритъм за правила за предоставяне на информация към медиите.

Преки заплахи към каквито и да било обекти на територията на страната към момента категорично  няма, но съществува потенциален риск, заяви главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Той изрази задоволство, че по време на днешното учение е бил осъществен много бърз обмен на информация между службите и добра координация с останалите институции, участвали в действията – министерствата на отбраната, на транспорта, на информационните технологии и съобщенията, на здравеопазването, ДАНС, летище Пловдив, и акцентира върху добрата комуникация със Специализираната прокуратура. Главен комисар Костов посочи, че в рамките на днешните действия армейските сили са извършили учебно задържане, като този начин са тествали правомощията, които ще им бъдат предоставени с приемането на новия закон.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина