Варна трепери, не иска дядо Борис за митрополит

Героите на деня

Игуменът на Бачково тръгва с колона от Мерцедеси за морската столица, фаворит за владика е

Image title
Image title
Православната Варна трепери, тъй като слуховете за фаворизирането на игумена на Бачковския манастир дядо Борис за митрополит днес се оказаха горчивата истина. Епархийските избиратели избраха на първи тур двамата финалисти в битката за престола на Варненски и Великопреславски митрополит- Борис със звучното Адатонийски епископ и Провадския епископ Игнатий от Сливенската епархия. Игуменът на Бачковския манастир е събрал 17 гласа.
Докато вървя вотът обаче миряни се събраха пред храм „Свето успение Богородично“ с плакати, тъй като се говори, че изборът ще е опорочен. Те призоваха за гласуване по съвест. Според свещеници- резултатът е почти сигурно решен предварително в полза на Борис и той ще е следващият владика на ключовата и може би най-богата епархия. Според запознати с църковните дела и задкулисие- Борис е близък с Image title
патриарха и се слави като човек, зад който седи силно руско лоби. А и търканията му с Николай Пловдивски отдавна са в минало. Борис вече се стяга да властва във Варна, въпреки че градът не го иска.

Image title
Готви се да тръгне за морската столица с процесия от личните си Мерцедеси с еднакви номера. Сигурно е, че ако игуменът на Бачковския манастир се възкачи на престола, ще промени коренно политиката в морската епархия и ще приложи своята- много забрани, отвратително отношение към миряните, каквото има в Бачково вече от много години, много лукс и политически заигравки.  Ние призоваваме Синода да отмени този грозен избор. Всички знаете колко скандали за материални злоупотреби и нечестни дела има около този български епископ, за Борис говорим. Нашето желание е, ако се стигне, но се надяваме, че няма да се стигне до там, да не се влиза от вярващите варненски хора в храмовете, докато той не разбере, че той не е желан в град Варна, каза пред медиите днес Иван Панайотов след изборите от първия тур.

Image title
Под тепето ви представя малко от архива ни с дядо Борис и начина му на живот! Фотосите край новата му S класа бяха първи страници на много национални вестници, а луксът около игумена явно въобще не смущава Синода…

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.