Уникални очни операции демонстрират в УМБАЛ

Героите на деня

Интервенциите извършиха екипът на Клиниката по очни болести и немския офталмолог д-р Габор Шариот

Image title
С модерния метод безшевна очна 25+G парс плана витректомия и с най-бързата скорост на използвания инструмент – 7500 разреза в минута, бяха оперирани днес четирима пациенти в УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив. Това съобщиха от лечебното заведение.

Операциите бяха част от програмата на Осмия витреоретинален симпозиум на Клиниката по очни болести в пловдивската университетска болница. Лекционният курс се проведе в зала в „Новотел” – Пловдив на 26 октомври. В него участваха офталмолози от страната и чужбина. Днес, 27 октомври, посредством сателитна връзка те наблюдаваха в реално време безшевната хирургия, която началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова и гост лекторът и хирург д-р Габор Шариот извършиха на четиримата пациенти с диагноза дупка на макулата – разкъсване на центъра на ретината.

При двама от тях бяха оперирани и двете очи. В България, когато финансирането опо клинични пътеки на НЗОК, между операциите на двете очи трябва да има интервал от 30 дни. В световната практика, когато състоянието е спешно, се оперират едновременно и двете очи, разказа проф. Сивкова.

Тя потвърди, че и направените днес операции са по клинични пътеки. Уникален за България обаче е методът, който включва модерна апаратура, висока скорост на използвания инструмент – витректом, и богатия опит на д-р Габор Шариот. Той работи в Реклинг, Германия, и годишно извършва над 2000 подобни „ювелирни” очни операции.

Избраните за интервенциите са пациенти, посещавали  Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги” през последния месец. При един от случаите д-р Шариот фиксира потънала вътреочна леща. Тя е била имплантирана преди време, но проблемът се е появил наскоро.

Демонстрираният метод при операциите днес е един от най-съвременните за максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. При него офталмолозите работят през 3 миниатюрни отвора – с големина от едва 0,5 мм.  Този тип оперативно лечение е подходящ за пациенти с отлепване на ретината, с диабетна ретинопатия – усложнение на захарния диабет, и с дупка на макулата – частта от ретината, отговаряща за ясното централно виждане.

По традиция в рамките на форума интервенциите се извършват с иновативния апарат Constellation. Тази година за първи път безшевната 25+G витректомия ще бъде с толкова висока прецизност – 7500 разреза в минута.  Миналата година инструментът – витректом, с който работиха лекарите, имаше капацитет 5000 разреза в минута, припомни проф. Сивкова. Тя обясни, че екипът й има опит в извършването на този вид операции.

За осма поредна година домакин на витреоретиналния симпозиум е Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“.  Тя е основана през 1946 г. като част от структурата на тогавашния Висш медицински институт – Пловдив. Тя е една от най-старите университетски очни клиники в България.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.