БългарияГероите на деня

Търновалийски: Сградата на ДКЖ „Гео Милев” е подходяща за Дом на операта

Депутатът пита транспортния министър за бившето кино

Носят се слухове, че се появил инвеститор, който иска да развива религиозна дейност в комплекса

Пловдивският народен представител от БСП Георги Търновалийски депозира парламентарен въпрос към министъра на транспорта за Дома на културата на железничарите „Гео Милев” в Пловдив. Поводът е, че в общественото пространство се коментира наличието на инвестиционно намерение към сградата. Депутатът припомня,  че през 2014 година принципалът – Министерството на транспорта, затвори ДКЖ „Гео Милев” и отдаде помещенията под наем, въпреки съществуващата гражданска съпротива. Към мен се обърнаха пловдивчани, сега са още по-възмутени, защото се споменава инвеститор, разбирайте купувач, който смята да развива религиозна дейност в бившия храм на културата, посочва Георги Търновалийски. В същото време Пловдивската опера няма сграда и граждански комитет се опитва да намери подходящо място. Според социалиста ДКЖ „Гео Милев” притежава всички условия, за да се настани операта, която вече е използвала сцената и залите за репетиции в периода 2006-2009 г .

 

Функционално и пространствено сградата има всички характеристики да стане Дом на пловдивската опера. Материалната база голяма зрителна зала с 588 места: салон – 366 места, балкон – 190 места, 2 ложи – 32 места; театрална сцена – 226 кв.м. – дълбочина 8.7 м и ширина – 15 м, авансцена – 15 м, от които 12.5 м ширина и 6 м дълбочина. Зрителната зала е подходяща за театрален салон, строена е с цел на нея да се представят театрални спектакли, концерти, кинопрожекции. Има и използваема оркестрина. Сградата разполага с репетиционни помещения също, изброява Търновалийски. В заключение той изтъква факта, че Пловдив ще бъде културна столица на Европа през 2019 г и като такава ще бъде символ и емблема за цялата българска  култура. Затова на петъчния парламентарен контрол Георги Търновалийски очаква от транспортния министър да отговори има ли постъпило в Министерството на транспорта инвестиционно намерение за ДКЖ „Гео Милев” – Пловдив; съществува ли възможност Министерството да предостави сградата за нуждите на Пловдивската опера и как може да се реализира, за бъде Пловдив достоен домакин – европейска културна столица 2019.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Само претекст е заглавието „ОПЕРА“ или „ЦИРК“ или „КОЛОДРУМ“ при множеството съществуващи ЗАНЕМАРЕНИ И ДОРИ ИЗОСТАВЕНИ сгради. „Арх. Илко Николов от инициативния комитет“ има лакомията заедно с ортака ИМПЕРИАЛист да дига билдинги ПОД ПРЕТЕКСТ, които да си ги чукаме в главите след като сме се наКОЛОДРУМИЛИ и ПОГРЕБАЛИ. И Гео, и Космос стават, а Културният Дом?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина